IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размерът на спасителния фонд за еврозоната може да нарасне до 940 млрд. евро

Остатъкът от 240 млрд. евро от ЕИФС може да бъде прехвърлен към ЕМС след средата на 2013 г., сочи проект на Еврогрупата, цитиран от Bloomberg

22:34 | 28.03.12 г.
Размерът на спасителния фонд за еврозоната може да нарасне до 940 млрд. евро

Властите в Европа са готови да увеличат обема на фондовете за финансова стабилност на еврозоната до 940 млрд. евро до една година от предполаганото увеличение до 700 млн. евро, съобщи Bloomberg, като се позова на проект, подговен от министрите на финансите на еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

Става дума за постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), който трябва да влезе в действие в средата на тази година и до средата на 2013 г. да измести напълно временният спасителен фонд – Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС).

Към момента утвърденият обем на ЕМС е 500 млрд. евро. Размерът ан ЕИФС е 440 млрд. евро, като той се състои от гаранции на държавите от валутния съюз и подпомага финансирането на програмите за спасяване на Гърция, Ирландия и Португалия.

В понеделник стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел подкрепя увеличаването на ЕСМ до 700 млрд. евро, които трябва да дойдат от ЕИФС.

Информацията, получена от Bloomberg, обаче сочи, че до средата на 2013 г. ЕМС може да бъде допълнен и с останалите 240 млрд. евро, неизползвани от ЕИФС.

Обсъждането на въпроса ще стане на срещата на Еврогрупата, започваща в петък, 30 март, посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още