IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха след позитивни новини от Германия

Пазарите приеха позитивно и намека на председателя на Фед Бен Бернанке за необходимост от по нататъшно облекчаване на валутната политика

19:46 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските индекси се повишиха след позитивни новини от Германия

Европейските индекси се повишиха в понеделник на фона на изненадващо подобряване на бизнес климата в Германия, въпреки задълбочаващите се опасения около Испания, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,93% до 268 пункта.

Енергийните компании се оказаха основни печеливши. Британската Tullow Oil обяви, че е открила нефт в Кения – първо подобно откритие в историята на африканската страна, докато акциите на шведската Lundin Petroleum AB се повишиха с над 7%, след като компанията съобщи за 54 метров брутен нефтен стълб в свой кладенец. Акциите на Tullow Oil нараснаха с близо 7%.

Също днес BG Group PLC обяви, че е открила газ в Танзания, докато акциите на BP PLC и Royal Dutch Shell PLC отбелязаха ръст на фона на повишаващите се цени на петрола.

FTSE 100 в Лондон спечели 0,82% до 5903 пункта.

Извън основния британски индекс акциите на компанията за ниско бюджетни полети EasyJet PLC нараснаха с над 7%, след като авиопревозвачът повиши прогнозата си за следващите 6 месеца.

Европейските фондови пазари се повишиха, след като председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че понижаването на безработицата зависи от ускоряването на икономическия растеж, намеквайки за необходимост от по нататъшно облекчаване на монетарната политика. Уолстрийт също отвори на зелена територия. 

Пазарите бяха подкрепени и от индекса на бизнес климата в Германия, който неочаквано се повиши до 109, 8 пункта през март.

„Индексът Ifo е доста добър индикатор за германската икономика. Изглежда страната е в по-добро състояние, отколкото наскоро публикувани данни, като мениджърските поръчки (PMI), предполагат“, казва Виктория Кадман, икономист на Investec Securities. „След данните на Ifo вероятно ще станем свидетели на умерено нарастване на индексите“.

Германският DAX 30 се повиши с 1,2% до 7079 пункта, след волатилно начало на сесията.

Във Франция  CAC 40 нарасна с 0,74% до 3502 пункта.

IBEX 35 в Мадрид се раздели с 0,86% до 8282 пункта, след като в неделя управляващата в страната партия изгуби регионалните избори в Андалусия – резултат, който усложнява задачата на испанския премиер Мариано Рахой да приложи мерки за ограничаване на бюджетния дефицит.

По-рано днес италианският премиер Марио Монти заяви, че ако не успее да приложи адекватни мерки за бюджетни икономии, Испания отново може да разпали европейската дългова криза.

„Уязвимостта на Испания е ключова“, казва Кадман. „Изборите определено не помогнаха и сега остава открит въпросът как правителството ще приложи реформите. Ето защо е толкова важно на срещата в Копенхаген защитният фонд за еврозоната да бъде увеличен“.

На срещата си в петък и събота европейските финансови министри се очаква да договорят увеличаване на спасителния фонд за еврозоната.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че ще подкрепи предложението за обединяване на временния спасителен фонд (EFSF) и постоянния механизъм за стабилност на еврозоната (ESM), който ще бъде активиран от 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още