IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция удължи срока за замяна на облигациите, емитирани по чуждо законодателство

Процесът ще продължи до 4 април, новият срок важи и за замяната на облигациите на гръцки държавни предприятия

09:36 | 24.03.12 г.
Гърция удължи срока за замяна на облигациите, емитирани по чуждо законодателство

Гръцкото финансово министерство съобщи, че удължава крайния срок за замяна на облигациите, емитирани по чуждо законодателство, както и на облигациите на гръцки държавни предприятия, до 4 април, предаде АП.

Атина вече размени държавните облигации, емитирано съгласно гръцкото законодателство, които формират по-голямата част от дълга на страната, притежаван от банки, пенсионни фондове и други частни инвеститори.

Гърция пристъпи към преструктуриране на дълга в замяна на втори спасителен пакет от международните си кредитори. Наложи се обаче да бъде задействана колективната клауза спрямо честните кредитори на страната, които отказаха да се включат в замяната на облигациите.

По-късно Международната асоациацията на участниците на пазара на суапове и деривати (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) прецени, че заради преструктурирането и задействаната колективна клауза е налице кредитно събитие, заради което притежателите на застраховки за защита срещу фалит следва да получат обезщетение.

Междувременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отхвърли идеята Гърция да напусне еврозоната.

"Напускането на еврозоната и възможността за девалвация на собствената валута няма да подобри с нищо положението на страната", коментира Драги в интервю за германския вестник Bild.

Според Драги напускането на еврозоната няма да премахне необходимостта от структурна реформа на гръцката икономика. “Всъщност последиците от напускането на еврозоната ще бъдат висока инфлация и нестабилност и в обозримо бъдеще никой не би заел на Гърция пари”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още