IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалските общини са изправени пред дългове за 9 млрд. евро

Местните власти могат да изгубят достъп до финансовите пазари, ако правителството не им окаже финансова подкрепа

14:41 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Португалските общини са изправени пред дългове за 9 млрд. евро

Общините в Португалия са изправени пред неизпълнение на дългове в размер на 9 млрд. евро, ако правителството не им предостави финансова помощ скоро, съобщи президентът на местната асоциация на общините Фернандо Руаш.

Той допълни, че някои от общините вероятно трябва да пристъпят към преструктуриране на дълговете си, ако властите в Лисабон не се намесят.

Финансовите неволи на общините Руаш обяснява със свитите бюджетни трансфери. Средствата бяха орязани, след като Португалия също като Гърция и Ирландия получи спасително финансиране при условие, че се осъществят тежки икономически мерки и реформи.

От 9-те млрд. евро дългове, които общините в страната не могат да покрият, 1,5 млрд. са към различни доставчици, като плащанията са просрочени с повече от 90 дни. Останалата част са дългове към банки, показват данни на португалската асоциация на общините.

Вероятно местните власти в Португалия ще се изправят пред проблема, с който се сблъскаха регионите в Испания – да бъдат изключени от капиталовите пазари. За разлика от Лисабон обаче Мадрид предложи на местните власти в Испания заеми, така че да могат да се разплатят поне с доставчиците.

"Високата задлъжнялост на общините в цялата страна не е нищо ново", коментира Жоао Сезар дас Невеш, професор по икономика в Католическия университет в Лисабон.

"Правителството има твърде слаб контрол над общините, които пък харчат далеч над допустимото и сега са изправени пред сложен проблем“, допълва дас Невеш.

Местните власти на португалския остров Мадейра например миналата година съобщиха, че дълговете им са нараснали до 6,3 млрд. евро. Това накара централното правителство да предостави на полуавтономния регион 1,5 млрд. евро помощ в замяна на обещанието да бъдат увеличени данъците и намалени разходите.

Правителственият говорител Мигел Релваш каза, че в момента властите в Лисабон събират данни за общинските финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още