IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция ухажва турски инвеститори

Властите в Атина представиха приватизационната си програма в Турция

22:56 | 21.03.12 г.
Гърция ухажва турски инвеститори

Гръцките власти представиха пред турски инвеститори приватизационната си програма, съобщи Bloomberg.

Днешната среща отразява обрата в съдбите на вечните съперници Атина и Анкара, тъй като Гърция е изправена пред финансов колапс, а растежът на турската икономика вече съперничи на този в Китай, посочва агенцията.

През първите девет месеца на 2011 г. турският брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна с 9,6% и се очаква повишението да продължи и през настоящата година, докато прогнозите за Гърция са за икономически спад от 4,8%.

“Чудесно е, че Гърция се придържа към приватизационната си програма, а близостта на на двете държави ще бъде много важна”, коментира главният изпълнителен директор на Turcas Petrol Бату Аксой.

Атина планира да набере 50 млрд. евро до 2017 г. от продажбата или отдаването под наем на активи, включително водна комунална инфраструктура, пристанища, държавните газови компании, регионални летища, пощенските услуги, редица национални туристически обекти и пътища.

Global Yatirim Holding, турска компания, която инвестира в енергетика и инфраструктура, е проявила интерес към големите гръцки морски пристанища и вече преговаря с международни оператори за евентуални партньорства, каза Аднан Нас, изпълнителен член на борда на директорите на компанията.

До края на тази година Атина ще продаде на търг две морски пристанища – в Пирея и в Солун, съобщи по време на срещата с потенциалните турски инвеститори Панос Протопсалтис, координатор на приватизацията. Операторите ще получат права за 35 години, допълни той.

Според скорошен доклад на Международния валутен фонд (МВФ) регулаторната рамка за процеса на приватизация на двата порта ще бъде готова до септември.

Правителството в Атина също така продължава да набира кандидати за държавния газов доставчик Depa и оператора на газопреносната мрежа в страната Desfa.

Около 90% от гръцките активи, които ще бъдат раздържавени, са в сферата на енергетиката и имотите. Според Протопсалтис обаче “те не са подходящи за частни капиталови инвеститори, тъй като правителството се нуждае от дългосрочни инвеститори”.

Изпълнението на приватизационната програма на Атина ще помогне за свиването на гръцкия дълг до 116% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още