fallback

Автомобилните компании натиснаха спирачката на европейските борси

Китай увеличи цените на дизела и бензина, което притесни инвеститорите в акции на автоконцерни

19:41 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси затвориха на червено във вторник, като акциите на банките са под натиск, докато индустриалните компании се радваха на търсене заради китайския икономически растеж. Автоконцерните също бяха в долната част на индексите, след като Китай увеличи цените на бензина, предаде MarketWatch.  Пазарът остава  предпазлив за растежа на световната икономика и също както и вчера инвеститорите продаваха активно, за да спечелят от поскъпването на акциите.

Индексът Stoxx Europe 600 затвори с 1,1% по-ниско на 268,96 пункта.

„Виждам, че някои анализатори търсят печалбата, след като миналата седмица имаше наистина добро рали заради гръцката сделка“, каза Питър Диксън, стратег в Commerzbank в Лондон. „Лошите новини изглежда са зад нас и има възможност пазарът да продължи да се увеличава през следващите няколко седмици".

„Но моето опасение е, че скорошното рали бе с малък обем", добави той.

В Париж CAC-40 загуби 47,05 пункта до 3530,83 пункта, а в Цюрих SMI приключи сесията с 30,40 пункта по-ниско до 6396,16 пункта. Във Франкфурт DAX загуби 03,60 пункта до 7054,94.

Автоконцерните въздействаха най-силно върху германския индекс, след като Китай вдигна цените на бензина с 6,4%, а цените на дизела – стс 7%, стимулирайки опасенията за намалява на търсенето на нови коли.

Акциите на Daimler AG паднаха с 4,4%, тези на BMW AG с 5%, а на Volkswagen AG - с 5,4%. Извън основния индекс акциите на Porsche Automobil Holding SE загубиха 3,9% от стойността си.

„Признаците на забавяне на икономическия растеж в Китай са налице, новото увеличаване на цените на горивата и спадът в търсенето на метали може да бъде знак за намаляване на производството", каза Джонатан Бристоу, брокер от Valbury Capital.

Deutsche Bank AG загуби 1,8%, а Commerzbank AG - 2,2%, добавяйки натиск върху DAX.

Siemens AG също отчете спад от 1,3%. Индустриалният конгломерат заяви, че придобива звеното на шотландския концерн за нефтен бизнес Expro Holdings Uk за около 470 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 20.03.12 г.
fallback