IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриха 3 регионални гръцки банки

Депозитите в кредитните институции не надхвърлят 300 млн. евро

18:36 | 19.03.12 г. 1
Закриха 3 регионални гръцки банки

Гръцката централна банка обяви, че отнема лицензите на 3 регионални кооперативни кредитни институции, съобщи РИА Новости. Трите регионални банки са от областите Ахея, Тесалия и от областта, обхващаща остров Лесбос и остров Лемнос.

В съобщение на централната банка се посочва, че въпреки всички усилия не е бил постигнат успех във връщането на жизнеспособността на трите кредитни институции. Депозитите в тях не надхвърлят 300 млн. евро, като за тях е обявен търг.

Най-старата от 3-те регионални банки е Кооперативната банка на Тесалия. Тя е открита през 1900 г. и е първата гръцка банка, създадена от местни стокопроизводители. Тя разполагаше с 8 клона и 45 служители, а акционерите ѝ бяха около 13 000 души.

Гръцката банкова система се сблъска със сериозни затруднения заради икономическата криза, изтеглянето на депозити и преструктурирането на националния дълг, което елиминира възможността за външни заеми и доведе до загуби по гръцките държавни облигации.

Европейският съюз отпусна на местните банки финансов пакет за рекапитализирането им, за да не допусне финансовата система на страната да рухне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
ред е на по големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още