IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ очаква слабо ускоряване на икономическия растеж през второто полугодие

Финансовата институция обаче очаква изключително бавно възстановяване на Европа

13:17 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ очаква слабо ускоряване на икономическия растеж през второто полугодие

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква леко ускоряване на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната  през второто полугодие.

Централната банка на валутната общност обаче  предупреждава в редовния си месечен бюлетин, че през първите шест месеца на 2012 г. неблагоприятните фактори ще спъват икономическата активност, съобщи The Wall Street Journal.

По-сериозен икономически растеж ЕЦБ очаква през следващата година, при условие, че дълговата криза не ескалира. Подобрението на икономическата ситуация ще е в резултат на засиленото вътрешно и външно търсене. 

Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от очаквания спад на цените на храните и енергията, както и от ниските лихви, а външното – от отслабеното евро, посочват от ЕЦБ.

Основният извод на финансовата институция обаче е, че възстановяването на Европа ще бъде изключително бавно.

Изданието припомня, че още през миналата седмица ЕЦБ ревизира прогнозите си за ръста на БВП. За тази година централната банка на еврозоната очаква или спад до -0,5%, или ръст в рамките на 0,3%. Оптимистичната прогноза за следващата година е икономически ръст от 2,2%, а песимистичната е за нулев растеж.

„Ново задълбочаване на дълговата криза или по-нататъшно поскъпване на суровините вероятно ще помрачи перспективите пред икономиката“, коментира членът на управителния съвет на ЕЦБ и управител на централната банка на Люксембург Ив Мерш.

Нивото на инфлацията в краткосрочен план продължава да зависи от цените на петрола в светлината на планираното ембарго на вноса от Иран, посочват от ЕЦБ. Прогнозата за инфлацията в голяма степен е обвързана и с цените на храните, които се очаква да достигнат своя пик през първото полугодие, допълват от институцията.

Като се изключи влиянието на цените на храните и на петрола обаче очакванията са инфлацията в еврозоната да остане стабилна поне до края на следващата година. От ЕЦБ обаче се въздържат да прогнозират конкретно ниво.

Финансовата институция очаква и постепенно възстановяване на кредитирането, което ще доведе и до възстановяването на инвестициите на бизнеса през следващата година. В краткосрочен план обаче бизнесът ще свие инвестициите си, особено в жилищното строителство.

Песимистична е и прогнозата на ЕЦБ за заетостта в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още