IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново сме първи в ЕС по ръст на разходите за труд

През последното тримесечие на 2011 г. разходите за осигуровки и данъци са нараснали с по-бърз темп от разходите за заплати

13:30 | 15.03.12 г. 1
Отново сме първи в ЕС по ръст на разходите за труд

Разходите за труд в България са ускорили годишния си растеж през последните три месеца на миналата година и страната ни остава първа в Европейския съюз (ЕС) по този показател, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В периода октомври-декември 2011 г. разходите за труд у нас са се увеличили с 12,6% при среден ръст за ЕС 2,7%, докато през третото тримесечие на миналата година отбелязаха годишен ръст от 9,8%.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) обаче отново се разминават с данните на Евростат. Институтът отчете, че през третото тримесечие повишението на разходите за труд у нас се е забавило до 7,2%.

За разлика от предходното тримесечие евростатистиката отчита ускоряване на темпа на повишение на другите разходи за труд (осигуровки, данъци и други) у нас до 12,7%. Затвърждава се и тенденцията за ръст на заплатите и надниците, като през последните три месеца на годината е отбелязано увеличение от 12,5% срещу 10 на сто през третото тримесечие.

На второ място по годишен ръст на разходите за труд през последното тримесечие на 2011 г. е Румъния (8,6%), следвана от Естония (7,2%) и Унгария (6,6%). Спад е отчетен само в Ирландия (-1,7%), Португалия (-1,7%) и Словения (-0,3%).

Затвърждава се тенденцията за забавяне на увеличението на разходите за труд в Евросъюза и еврозоната. Почти без промяна са останали разходите за заплати и надници и в ЕС, и във валутния блок, но е отбелязан лек ръст на другите разходи за труд.

Обяснението за растящите разходи за труд у нас е непрекъснато намаляващата заетост, особено сред нискоквалифицираните работници. От Евростат отчитат, че заетостта в България през последното тримесечие на миналата година спрямо аналогичния период на 2010 г. се е свила с още 2,3%, след като през третото тримесечие спадна с 5 на сто.

От НСИ обаче отчетоха годишен спад на заетостта през последното тримесечие на 2011 г. от само 0,3%.

На тримесечна база Евростат регистрира минимален ръст на заетостта у нас от 0,2% за последните три месеца на 2011 г., докато от НСИ отчетоха спад от 1,2 на сто.

Средният за ЕС годишен спад на заетостта през четвъртото тримесечие на миналата година е бил 0,1%, а за еврозоната – 0,2%.

Данните показват, че в цяла Европа заетостта в строителството продължава да намалява с най-бързи темпове. През последните три месеца на миналата година обаче най-съществено увеличение на заетостта е регистрирано при операциите с недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Заради бонусите на правителството и администрацията е РЪСТЪТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още