IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Португалия не е Гърция

Еврокомисарят е уверен, че страната е на правилния път за укрепване на финансите си

09:23 | 15.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Португалия не е Гърция

 

Португалия е на правилния път за укрепване на своите финанси, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Асошиейтед прес.

Рен подчерта, че ситуацията в страната и много различна от тази в Гърция, като отбеляза, че португалският дълг е много по-малък от гръцкия, а политическият консенсус за необходимостта от спасителен план - по-широк.

“Уверен съм, че Португалия ще продължи да изпълнява своята програма за фискална консолидация”, посочи еврокомисарят на кратка пресконференция след срещи с премиера Педро Пасуш Коелю, министъра на финансите Витор Гашпар, бизнес лидери и синдикалисти.

В същото време Оли Рен изтъкна, че е от ключово значение страната да постигне тази година набелязаната цел да намали бюджетния си дефицит до 4,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), за да може той да бъде сведен догодина до 3 процента от БВП.

Миналата година Португалия стана третата страна от еврозоната, която поиска външна помощ, след Гърция и Ирландия.

Тя успя да намали бюджетния си дефицит до 4 процента от БВП за 2011 година от 9,8 процента през предходната 2010 г.

Португалското правителство повиши данъците и намали възнагражденията в държавния сектор, за да укрепи фискалното положение на страната. Въпреки тези непопулярни мерки и рекордната безработица от 14,8 процента, Португалия не стана сцена на улично насилие като това в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Комисарят Г-н Оли Рен е с мълчаливо поведение за липсата на целеви правила за държавно финансово управление при стопанство с евро.В резултат на тази управленска слабост сегашното държавно финансово управление на страните от еврозоната е НЕПРИГОДНО за евро, което води до развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още