IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Данъкът върху транзакциите трябва да се въведе поне в еврозоната

Има огромна разлика дали той ще бъде въведен в целия ЕС или само в няколко държави, посочва германският финансов министър

12:56 | 14.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Шойбле: Данъкът върху транзакциите трябва да се въведе поне в еврозоната

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че най-малко 17-те държави-членки на еврозоната трябва да въведат данъка върху финансовите транзакции, за да бъде ефективен, отхвърляйки спекулациите, че той може да влезе в сила само в малка група европейски държави, съобщи Wall Street Journal.

През последните няколко седмици имаше спекулации, че група от девет европейски държави, сред които Германия, Италия и Франция, може да въведе данъка върху финансовите транзакции, след като през февруари изпратиха писмо до датското председателство на Европейския съюз с призив за такъв данък.

„Съвсем различно е данъкът върху финансовите транзакции да бъде въведен от Европейския съюз или само от няколко държави“, каза Шойбле. „Ако не успеем да убедим всички 27 държави-членки на ЕС да въведат данъка, тогава ще трябва да го направим за еврозоната“, добави той.

Министрите на финансите на държавите-членки на ЕС ще обсъдят отново данъка на неофициалната си среща в Копенхаген, но не се очаква скорошно окончателно решение по въпроса.

В рамките на ЕС на данъка се противопоставят Великобритания и Швеция.

Шойбле предполага, че като алтернатива на данъка върху всички финансови транзакции могат да бъдат обмислени варианти за въвеждането на налог от типа на британския данък върху търговията с деривати или данък върху честотата на търговия с ценни книжа. Той обаче добави, че е прекалено рано да се говори за конкретни алтернативи.

Запитан за мерките относно ликвидността, предприемани от Европейската централна банка, той посочи, че не би коментирал специфични политики на финансовата институция. „ЕЦБ разполага с пълното доверие на германското правителство“, добави обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още