IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Винтеркорн ще получи 17,4 млн. евро от бонуси за 2011 г.

Рекордната година за Volkswagen се отплаща и на своя ръководител, който ще вземе двойно по-високи добавки от 2010 г.

19:31 | 12.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн. Снимка: Ройтерс</p>

Главният изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн. Снимка: Ройтерс

Рекордната печалба на Volkswagen през 2011 г. се отплати богато за осемте члена на Управителния съвет на компанията, които ще получат общо 70 млн. евро – почти двойно повече от 37-те милиона, които бяха изплатени през миналата година.

Това става ясно от публикувания в понеделник годишен доклад на концерна.

Според данните само изпълнителният директор Мартин Винтеркорн ще получи над 17,4 млн. евро. Колегите му ще спечелят допълнително между 7,2 и 8,1 млн. евро. През миналата година Винтеркорн е спечелил 9,3 млн. евро и стана най-печелившият мениджър сред котираните на Dax компании, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Базата на заплащането на топ мениджърите е твърда основа, но тя представлява само един относително малък дял от общите им приходи. Променливият бонус, който се основава на дейността през последните две години, е много по-висок. Според компанията за управленско консултиране Towers Watson фиксираната заплата, без пенсионни вноски и допълнителни бонуси е по-малко от една трета от общото възнаграждение, а останалите са премии и дългосрочни компенсации.

Но все повече компании започват да плащат поне част от възнагражденията с известно закъснение. И управленският екип на VW от 2010 г. насам настоява за така наречения дългосрочен стимул, като в изчислението му се включват ръст на продажби и на маржа, както и удовлетвореността на клиентите. Членовете на Надзорния съвет на VW пък ще получат почти 7,4 млн. евро.

Във Volkswagen и служителите ще се възползват от рекордната печалба, която през изминалата финансова година възлиза на 15,8 млрд. евро. Служителите на пълен работен ден в шестте германски фабрики ще бъдат възнаградени с брутна премия от 7500 евро – почти с 90% повече от предходната година. Според комитета на работещите това ще са рекордни бонуси в историята на концерна.

Акционерите също ще бъдат възнаградени – на Общото събрание на 19-и април в Хамбург Управителният съвет ще предложи увеличение на дивидента с 80 цента на акция.

За една обикновена акция ще бъдат платени точно 3 евро, а за привилегирована акция - 3,06 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 12 години
Инвестор, как не Ви е срам?"... осемте члена..." - това какво е? Така написано, би трябвало да означава за "осемте фалоса/пениса", тъй като не използвате мъжколичната бройна форма, която в случая би разграничила живите хора от мъжките полови органи.Правилно е да се каже "осмината членове", тъй като. както следва:един член,двама членове,трима членове,четирима членове,петима членове,шестима членове,седмина членове,осмина членове,деветима членове,десетима членовеи т.н.Много пъти съм си мислил да се свържа с Вашето ръководство, за да попитам дали не търсите щатен коректор, който да следи за такива недоумици, които се появяват под клавиатурите на Вашите списвачи. Надали ще ме огрее предвид предполагаемата (не само от мен) картелност на цялата корпоративна и медийна империя, стояща зад Инвестор... но, да кажем, важно е желанието, нали така? :)Но, простете, не искам в икономически сайт да чета за мъжки полови органи. Поне не по този начин.С уважение,И.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още