IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарците се отказаха от две седмици допълнително годишен отпуск

Занапред не повече от 20% от жилищата в отделните общини ще могат да бъдат вили или сезонни жилища

09:02 | 12.03.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Швейцарците се отказаха от две седмици  допълнително годишен отпуск

Швейцарците днес отхвърлиха на референдум предложението платеният годишен отпуск в страната да бъде увеличен на шест седмици вместо сегашните четири.

Инициатива за увеличение на почивните дни бе под мотото "Шест седмици отпуск за всички"  и бе подета от синдикалната организация Travail.Suisse. Според нея една трета от икономически активното население страда от стрес на работното място и две допълнителни седмици почивка можели да решат този проблем.

Резултатите не са изненада, тъй като допитванията до общественото мнение сочеха, че само около 30 процента от швейцарците подкрепят увеличаване на платения им годишен отпуск,
отбелязва ИТАР-ТАСС.

Известни с трудовата си етика, швейцарците изглежда са се вслушали в предупрежденията на правителството и бизнеса, че по-дълъг отпуск би увеличил разходите за труд и би изложил икономиката на риск, допълва Асошиейтед прес.

Данните на швейцарската обществена телевизия, цитирани от ИТАР-ТАСС, показват, че 67 процента от участниците в референдума са гласували против.

Швейцарците обаче дадоха съгласието си по друг интересен въпрос - инициативата на екологичната фондация Franz Weber за намаляване до 20 на сто на дела на вилите и
други сезонни жилища в отделните общини.

Този проблем засяга основно зимните курорти в швейцарските Алпи, където огромните жилищни блокове с ваканционни апартаменти никнат като гъби и това поражда силно недоволство сред местните жители.

По думите на Вера Вебер, вицепрезидент на фондация  Franz Weber, "швейцарският народ показа, че иска да съхрани красотата на Швейцария", където има около 500 000 вили или друг вид сезонни жилища, съставляващи около 12 процента от общия жилищен фонд според официалната статистика.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
И аз, стига той да бъде ограничен до хората с минимум средно образование и максимум 66 годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Виж Брато, съжалявам ако е излезло, че съм нещо повече. Просто исках да анализирам фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Аз пък съм убеден, че вековните колонии на Великобритания, Франция и т. н. въпреки налаганите закони, ред и култура от колонизатора, не са успели да направят много за местното население, така че то да припознае ценностите на съвременната европейска демокрация и да продължи в същия дух. Справка: Афганистан, Индия, Африка и т. н.Не съм чул някога вълк да пази стадо и катунар да стане земеделец, въпрос на култура и ценности. От тук и въпросът: Дали е целесъобразно законите да са еднакви за общества от различни култури и ценностни системи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Освен това, ти поставяш интересния въпрос: Дали инструментариума на демокрацията в съвременният и вид е приложим за общества с друга, различна култура? И може ли прасе да живее в спалня?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
ех като чета такива новини направо ми става тъжно...много хляб има да ядем още докато израстнем до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Точно в отговорът на въпроса : "Защо в България биха предпочели обратното?" се крият всички беди на България. Както и отговорът на въпроса "Кога ще се оправим?" е "Когато българинът започне да разсъждава като швейцарец".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още