IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пападимос: Размяната на дълга е исторически момент

"За първи път Гърция не добавя, а сваля част от тежестта от гърбовете на гражданите си", заяви премиерът

10:38 | 10.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Пападимос: Размяната на дълга е исторически момент

 

Гръцкият премиер Лукас Пападимос описа успешната операция по размяна на гръцки облигации като "исторически момент", но предупреди, че усилията за реформи не трябва да отслабват, предаде DPA.

"Само от нас зависи да променим курса на страната. Ние все още имаме шанс, нека не го пропускаме", заяви Пападимос в телевизионно изявление късно в петък, като добави, че страната се измъква от "подвижните пясъци". С намалението на дълговете с около 105 млрд. евро гърците можели да гледат с оптимизъм в бъдещето.

Пападимос напомни на гърците, че много хора е трябвало да преглътнат огромни загуби, за да се случи „подстригването“ и това трябвало да накара гърците да „помислят за своите грешки".

"За първи път Гърция не добавя, а сваля част от тежестта от гърбовете на гражданите си", подчерта Пападимос в обръщението си.

Размяната на дълга е била фундаментът за стабилизиране на икономиката. Освен това била и началото, за да може страната отново да привлича инвестиции и да се откриват работни места за младите хора. На гърците обаче им предстоят още трудни моменти, заяви гръцкият премиер и добави, че „сега има надежда за излизане от най-тежката криза в следвоенната история".

Вчера частните кредитори на Гърция се съгласиха днес на споразумение за отписването на около 105 млрд. евро от гръцкия дълг, възлизащ на 368 млрд. евро. Без тази сделка страната рискуваше да изпадне в дефолт по дълга си в рамките на две седмици.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
...нищо хубаво не ги чака гърците, но със сигурност е много по-хубаво от това, което ни чака нас българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Не го сваля, а го прехвърля на гърбовете на другите граждани в ЕС, включително и на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още