IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия променя правилата за "златната акция", за да избегне санкция на ЕС

Ограничават се специалните права на държавата при приватизирането на предприятия в стратегическите сектори

22:17 | 09.03.12 г.
Италия променя правилата за "златната акция", за да избегне санкция на ЕС

Италианското правителство прие днес указ, с който се променят правилата за "златна акция" - специални права на държавата в стратегически предприятия - за да избегне санкция на Европейския съюз, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Италия влиза в крак с европейското законодателство, като дава на изпълнителната власт правомощия за намеса за защита на законни интереси, основни и стратегически за страната", подчерта правителството.

С приемането на новия регламент правителството на Марио Монти, бивш европейски комисар за конкуренцията, се надява да бъде закрита процедура за нарушение, започната през 2009 година от Европейската комисия, която през ноември внесе иск срещу страната в Съда на ЕС.

Новият регламент се отнася, както и преди, за секторите на отбраната и националната сигурност, енергетиката, транспорта и комуникациите, но Рим ограничава някои от правата, с които разполагаше държавата от 90-те години на ХХ век.

"Златните акции" са специфични права, давани на държавата в рамките на приватизация на държавна компания, които ѝ позволяват да се противопоставя на някои решения.

Според Европейската комисия, която е пазител на конкуренцията, тези специални права правят инвестициите в определени сектори по-малко атрактивни и могат да разколебаят потенциалните инвеститори от други държави-членки да закупуват акции от тези предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още