IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коригираха свиването на БВП на Португалия до 1,6% през 2011 година

Очаква се през тази година рецесията да се задълбочи

20:48 | 09.03.12 г.
Коригираха свиването на БВП на Португалия до 1,6% през 2011 година

Икономиката на Португалия се е свила с 1,6% през 2011 година, като това е повече от първоначлано обявените данни, съобщи днес португалският Национален статистически институт, цитиран от DPA и AP.

През февруари статистическата служба оцени свиването на 1,5%. Анализаторите отдават рецесията основно на понижението на вътрешното търсене с 5,7%.

Очаква се рецесията в страната да се задълбочи тази година, като прогнозите на португалското правителство са за свиване на брутния вътрешен продукт с 3,3%.

Износът обаче е нараснал със 7,4%.

Рецесията възпрепятства усилията на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю да възстанови доверието на пазарите и да избегне евентуална втора спасителна помощ, отбелязва DPA.

През май миналата година Португалия съгласува спасителна помощ на стойност 78 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да избегне състояние на неплатежоспособност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още