IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABN Amro с по-ниска същинска печалба заради 880 млн. евро отписани гръцки заеми

Процесът на преструктуриране на кредитната институция и навлязлата в рецесия холандска икономика са натежали допълнително върху резултатите

16:13 | 09.03.12 г.
ABN Amro с по-ниска същинска печалба заради 880 млн. евро отписани гръцки заеми

Холандската банка ABN Amro обяви, че същинската ѝ печалба, която не взема под внимание разходите за продажба или закупуване на нов бизнес, се е свила до 960 млн. евро заради отписване на дълг, включително на стойност 880 млн. евро за Гърция, съобщи ВВС. За 2010 г. показателят за същинската печалба е бил 1,1 млрд. евро.

През 2008 г. банката бе национализирана от холандското правителство и бе преструктурирана в две подразделения, като бившият холандски министър на финансите Герит Цалм бе назначен за председател на борда на директорите.

Нетната печалба на банката за 2011 г. е 689 млн. евро при загуба от 414 млн. евро за предходната година.

Загубите, понесени от кредитната институция заради експозицията ѝ към Гърция са под формата на корпоративни заеми, гарантирани от гръцкото правителство, а не от гръцки държавни облигации.

От банката обявиха, че намиращата се в рецесия холандска икономика също е ударила по печалбата ѝ.

„Значително по-високите обезценки по кредитите подкопаха напълно печалбата през втората половина на годината. Над 80% от кредитните обезценки за годината като цяло се падат на втората половина“, посочиха от ABN Amro.

Според Цалм данните за годината като цяло са останали под очакванията му. „Резултатът за годината е разочароващ, като значителните кредитни обезценки по експозицията към корпоративни кредити, гарантирани от гръцкото правителство, заедно с обезпечаването на продължаващото преструктуриране и съкращаването на персонала потиснаха рентабилността през 2011 г.“, каза той.

По думите му обаче в други области кредитната институция е осъществила напредък, особено в преоформянето на бизнеса, като там процесът се смята за почти приключен.

Холандското правителство възнамерява да приватизира банката до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още