IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция си е осигурила участието на достатъчно кредитори в замяната

Страната е получила заявките на частни кредитори, държащи над три четвърти от държавните облигации, включени в програмата за преструктуриране на дълга й

09:57 | 08.03.12 г.
Гърция си е осигурила участието на достатъчно кредитори в замяната

Гърция е събрала заявки от кредитори, представляващи 76,6% от планирания за отписване дълг към частни компании и физически лица, което ще й позволи да реализира най-голямата програма в историята за преструктуриране на държавен дълг, съобщава гръцкият уебсайт bankingnews.gr.

Тази вечер изтича срокът за приемане на заявките за доброволно участие в програмата. Планирано е да бъде отписана половината от номиналната стойност по гръцки държавни облигации за 206 млрд. евро, които са притежание на частни инвеститори.

Според съобщението на bankingnews.gr, от облигации за 177,4 млрд. евро, емитирани според гръцкото законодателство, за около 135-136 млрд. вече са получени заявки за преструктуриране според условията на програмата, което представлява 76,6% от цялата сума.

Същото или дори още по-активно участие се отбелязва за облигациите, емитирани според чуждестранно законодателство. Частни лица, притежаващи облигации на стойност 3,2 млрд. евро, са отказали да участват в процеса.

Всичко това означава, че Гърция е набрала достатъчно участници, за да принуди малцинството несъгласни инвеститори да се съгласят на сделка, въвеждайки т. нар. „клауза за колективно действие“ в законодателството на страната със задна дата.

Нивото на „доброволно“ участие с цел принуждаване на останалите кредитори да участват в програмата се оценяваше на 66%.

Въвеждането на клаузата за колективно действие почти сигурно ще доведе до „кредитно събитие“, което се оценява като фалит. Въпреки това замяната на облигациите ще се реализира, но кредиторите ще могат да поискат изплащането на застраховките за защита срещу фалит (credit default swaps – CDS).

Официално процентът на участие на кредиторите в програмата за замяна на дълга ще бъде обявен утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още