IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи общ европейски депозитар за ценни книжа

Периодът на сетълмент ще бъде хармонизиран и ще се определя на максимум два дни след деня на сключване на сделка

14:47 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК предложи общ европейски депозитар за ценни книжа

Европейската комисия предложи днес да се създаде обща европейска регулаторна рамка за институциите, отговорни за сетълмента на ценни книжа, т.е. за централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК), съобщиха от комисията.

Оттам отбелязват, че целта на мерките като цяло е създаване на по-стабилна финансова система. Според ЕК, предложението ще доведе до по-голяма безопасност и ефективност за сетълмента на ценни книжа в Европа.

Цели се също така да се съкрати времето, необходимо за сетълмент на ценни книжа, и да се сведат до минимум неизпълнения на сетълмента.

Комисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заявява в тази връзка: „Аз съм твърдо решен да гарантирам доброто регулиране и подходящия надзор на всички финансови пазари“.

По думите му през последните две години централните депозитари на ценни книжа в Европейския съюз са извършили операции на стойност над един квадрилион евро.

Еврокомисарят отбелязва, че днешното предложение предвижда да се въведат „общи стандарти в целия ЕС за сетълмента на ценни книжа и за ЦДЦК, за да се гарантира истински единен пазар за услугите, предоставяни от националните ЦДЦК.“

Ето и основните мерки от предложението на ЕК:

Периодът на сетълмент ще бъде хармонизиран и ще се определя на максимум два дни след деня за търгуване за ценните книжа, търгувани на фондови борси или на други регулирани пазари. (Понастоящем за повечето транзакции с ценни книжа в Европа са необходими два до три дни).

Участници на пазара, които не успяват да доставят своите ценни книжа на договорената за сетълмента дата, ще бъдат санкционирани и ще трябва да купуват тези ценни книжа на пазара и да ги доставят на контрагентите си.

Друга мярка задължава емитентите и инвеститорите да водят електронен регистър за практически всички ценни книжа и да ги вписват в Централния депозитар, ако те се търгуват на фондови борси или на други регулирани пазари.

Освен това централните депозитари ще трябва да спазват строги организационни и оперативни изисквания, които да гарантират тяхната жизнеспособност и защитата на потребителите им. Те ще трябва да бъдат одобрявани и контролирани от националните си компетентни органи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още