IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко скъпа грешка се оказа тайната сделка между Goldman Sachs и Гърция

Христофорос Сарделис, който през 2001 г. е ръководел държавната агенция за управление на дълга, определи заема като „много секси история между двама грешници“

12:30 | 06.03.12 г.
Колко скъпа грешка се оказа тайната сделка между Goldman Sachs и Гърция

Тайният заем на Goldman Sachs за Гърция е скъпа грешка. През 2001 г. Атина е взела 2,8 млрд. евро, а вече дължи на финансовата институция сума, надвишаваща получената с 600 млн. евро, съобщи Спирос Папаниколау, който пое агенцията за управлението на дълга на страната през 2005 г.

Папаниколау и предшественикът му Христофорос Сарделис за първи път публично съобщават детайли по сделката, която е помогнала на Гърция да покрие изискванията за членство в еврозоната и да замаскира нарастващия външен дълг на страната.

Сарделис, който е ръководил преговорите в качеството му на ръководител на държавната агенция, определи сделката между Гърция и финансовата институция като „много секси история между двама грешници“.

С транзакцията емитираните от Гърция облигации в долари и йени са сменени с дългови книжа в евро чрез механизъм, който предполага намаляване на дълга, обяснява той. Отделно са реализирани поредица от извънпазарни суапове, но засега от Goldman Sachs отказват да коментират колко са спечелили от тях.

Фиона Лафън, говорител на финансовата институция от Лондон, съобщава, че всички споразумения с гръцките власти са сключени според насоките на Евростат.

Лафън освен това посочва, че подобни сделки са правили и други европейски държави, които е трябвало да покрият Маастрихтските критерии за членство в еврозоната.

От Евростат обаче са категорични, че Гърция по никакъв начин не е уведомила статистическата служба за поредицата от суапове и не е искала експертно мнение за сделките.

Според Сарделис и Папаниколау още няколко банки са заявили желание да управляват гръцкия дълг, но властите се спрели на предложението на Goldman Sachs. Сарделис признава, че три месеца след сключването на сделката е осъзнал, че „нещата са много по-сложни“. Още повече, че след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, когато разпродажби обхванаха пазарите, се оказа, че заради използваните от банката формули Гърция е изгубила от  суаповете.

„Гърция е поредният пример на един зле управляван клиент, който се разпада“, коментира в интервю за агенцията Сатяджит Дас, риск консултант и автор на книгата „Екстремни пари: Повелителите на Вселена и култът към риска“ (“Extreme Money: Masters of the Universe and the Cult of Risk”).

„Goldman както винаги са били безмилостни и са си гарантирали, че техните интереси няма да бъдат нарушени. Това е заложено в самото ДНК на тази организация“, допълва Дас.

Въпросната печалба от 600 млн. евро представлява около 12% от отчетените от Goldman през 2001 г. 6,35 млрд. долара приходи от търговски операции и инвестиции.

Тогава звеното беше оглавявано от Лойд Бланкфайн, който в момента е главен изпълнителен директор на банката. Данните отпреди 11 години показват, че същото това подразделение е реализирало рекордни тримесечни приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още