IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната няма да е проблем още дълго време

ЕЦБ направи достатъчно, за да облекчи ситуацията около дълговата криза, смята шефът на Barclays Capital Лари Кантор

15:30 | 06.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Кризата в еврозоната няма да е проблем още дълго време

В рамките на следващите няколко месеца пазарите ще престанат да обръщат внимание на дълговата криза в еврозоната, казва Лари Кантор, изпълнителен директор на Barclays Capital, цитиран от CNBC.

В бъдеще инвеститорите ще се фокусират върху други неща, допълва той.

„Европейската централна банка (ЕЦБ) направи достатъчно, за да облекчи ситуацията около дълговата криза“, казва Кантор допълвайки, че предприетите от банката дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) са се оказали правилното решение.

Кантор изтъква, че след като ЕЦБ е увеличила ликвидността в системата, той не вижда как доходността по италианските облигации може отново да се повиши до нивата от есента.

„През втората половина на миналата година бяхме застигнати от кредитна криза. Именно в подобни моменти централните банки трябва да се намесят. И те го направиха. Те облекчиха положението с ликвидността и това имаше крайно положителен ефект върху европейските дългови пазари“, посочва той.

„Вече не сме в омагьосаната спирала на висока доходност по италианските и испанските облигации, караща инвеститорите да продават, вместо да купуват“, допълва той. „ЕЦБ разкъса порочния кръг“.

„С всичката тази ликвидност наблюдаваме и спад на краткосрочните лихви, а това на свой ред ще помогне за облекчаване на рецесията в еврозоната“.

Все пак Кантор признава, че дългосрочните операции за осигуряване на ликвидност не са решение за дълговата криза.

„Не е решение централните банки да наливат пари в банковия сектор, но все пак това помогна за овладяването на една много опасна ситуация. LTRO ни спечели доста време“, коментира той.

„Все пак правителствата трябва да направят това което е необходимо. Подписването на фискален съюз в Брюксел е стъпка в правилната посока“, казва Кантор.

Той предупреждава, че Португалия може би не се е разминала с опасността.

„Рисковете около Португалия обаче са краткосрочни“, изтъква той.

„Големият въпрос е свързан с Италия и Испания - страни, които не може да си позволим да фалират, тъй като колапсът им би унищожил финансовата система. Именно в тях, поне през следващите няколко месеца, може да имаме доста повече доверие“.

„С други думи ЕЦБ издигна ефикасна стена, така че да можем спокойно да се погрижим за гърците и португалците“, завършва Кантор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
За жалост хората предпочитат да заровят главата в пясъка. Меркози казали, че проблрма е решен и ХОП той е решен. Ами верваме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Стабилна практика в Европа е добрите пожелания да се вземат за фундаментални постановки.Първо, "фискалният" съюз не е никаква новост - Пактът за Стабилност си е на линия откакто съществува еврозоната.Проблемът е, че никой не го спазва, воглаве с Бундесрепублик Дойчланд. Второ, проблемите не са решени не само с Португалия, ами и с Ирландия. А те уж нали са сочени за послушни отличници?! На всичко отгоре и на Гърция някой взе да подхвърля, че ще са нужни още 50 милиарда. Трето, на страна като Италия не е нужна чак такава финансова дисциплина.На Италия и е нужен растеж,Както и на Испания, впрочен...Както и на всички останали. Но докато Германия се е вторачила само в собствения си износ,правилно решение на проблемите няма да има. А докато чергата се тегли само към Германия и Франция -сори, коментарът на dean.jordanov е повече от уместен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
dean.jordanov
преди 12 години
Ето тук съм съгласен! Няма да е проблем още дълго време, защото самата зона няма да съществува дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още