IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да има нужда от трети спасителен пакет от 50 млрд. евро

Частните кредитори на страната подкрепят програмата за доброволна замяна на гръцките държавни облигации, съобщиха от ИМФ

10:25 | 05.03.12 г. 5
Гърция може да има нужда от трети спасителен пакет от 50 млрд. евро

Гърция може да има нужда от нов спасителен финансов пакет на обща стойност 50 млрд. евро до 2015 г., пише германското списание Spiegel, цитирано от РИА Новости.

По данни на изданието разчетите за стабилността на гръцкия бюджет до 2015 г., когато приключва действието на втория спасителен пакет, предизвикват сериозни съмнения в кредиторите и най-вече в Германия.

При това именно Германия настоя предпазливата оценка в настоящите прогнози да бъде изключена от заключенията на тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, за да може документът да бъде гласуван по-лесно в парламента, се посочва в материала на списанието.

Тройката вече одобри два пакета от кредити за спасяване на Гърция от фалит. През май 2010 г. държавите от еврозоната и МВФ отпуснаха на Гърция общо 110 млрд. евро, от които над 70 млрд. вече са преведени. През миналия месец бе съгласуван втори пакет на обща стойност 130 млрд. евро заедно с отписване на над 100 млрд. евро от дълга, притежаван от частни инвеститори.

С приключването на кредитната програма Атина може да има нужда от още 50 млрд. долара, смятат източници на германското списание.

Още през януари 2012 г. заради по-дълбоката от очакваното рецесия приходите в гръцкия бюджет намаляха с 470 млн. евро в сравнение с планираните, а разходите нараснаха с 951 млн. евро.

Също по данни на Spiegel ЕЦБ се готви да участва в преструктурирането на гръцкия дълг за сметка на държавните ценни книжа на балканската държава, които държи по баланса си. За целта ЕЦБ изчаква 12 март, когато частните кредитори на Гърция ще решат дали да участват в програмата за отписване на дълга.

Междувременно от Института за международни финанси (ИМФ), който представлява интересите на частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации, обявиха, че подкрепят разработената от ЕС и МВФ втора спасителна програма за помощ на Гърция, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Управата на ИМФ на заседание в Цюрих напълно подкрепи последните споразумения, постигнати между Гърция, ръководството на еврозоната и МВФ, включително условията за доброволна замяна на гръцките облигации, чиито притежатели са частни инвеститори“, се посочва в съобщението.

От института подчертават, че всеки притежател на гръцки държавни ценни книжа „ще реши самостоятелно“ дали да участва в тази процедура или да се откаже.

„Категорично сме убедени, че замяната на държавните облигации ще позволи да се подобри състоянието на гръцката финансова система и да се помогне на страната да проведе реформи, които са ѝ нужни, за да създаде здрава основа за активизиране на икономиката. Това са важни стъпки по преодоляване на гръцката криза, отговарящи на общите дългови и бюджетни проблеми на еврозоната и насочени към възстановяване на финансовата стабилност“, отбелязват от ИМФ.

Предложението към частните инвеститори е да заменят старите гръцки държавни облигации с пакет ценни книжа, включващ нови гръцки облигации, облигации на Европейския инструмент за финансова стабилност със срок на погасяване след 2 години, както и ценни книжа с доходност, обвързана с темпото на ръст на гръцкия брутен вътрешен продукт.

В преговорите с Гърция ИМФ представляваше интересите на 450 финансови институции от над 70 държави.

На 20 март балканската държава трябва да изплати 14,4 млрд. евро по държавния си дълг. За целта тя трябва да получи поредния транш от първия спасителен пакет, като едно от условията за отпускането му е реализирането на сделката с частните инвеститори, насрочена за 12 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
как може да нахраниш един грък???... като скочиш направо в устата му...но и тогава няма гаранция, трябва да вземеш поне още един със себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Ами като запълнят старата дупка, новата автоматично се отваря, тоя стар патент не го ли знаехте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Нали бяха уж само 200 милиарда задължения. Какви са тия гигантски суми. Колко реално дължи Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
stoian777
преди 12 години
Гърция има нужда от още пари, а България има ли нужда изобщо от нещо ? Няма, няма България е супер нали така другари управници, нали така Ви карат да ни набивате в главите европейците, хамериканците и еврейчетата. Дайте другари от ЕС пари на банките демек да ги спасявате, а те нас направо ни направиха роби за много години напред. Демокрация, демокрация, демокрация само, че къде я виждате бе господа европейски управници за БГ управниците въобще на коментирам...те са слепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Че то за 50 млрд само не си струва да пускат печатницата. По-добре да им го закръглят на 100 млрд и да не ги мислят до 2020. Ама тей и тей ще я пускат тази печтаница, поне 10-тина млрд за нашата икономика не може ли да им се откъснат от сърцето? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още