IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерите на еврозоната гледат към икономическото възстановяване

Извънредните мерки са успокоили финансовите пазари и са спечелили време за справяне с по-дългосрочните проблеми на валутния съюз, пише Financial Times

19:42 | 03.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лидерите на еврозоната гледат към икономическото възстановяване

Еврозоната най-накрая излиза от двегодишната дългова криза, заявиха европейските лидери в петък, посочвайки, че съвкупност от извънредни мерки са успокоили финансовите пазари и са спечелили време за справяне с по-дългосрочните икономически проблеми на валутния съюз, пише Financial Times.

След двудневната среща на върха в Брюксел, на която 25 от 27 членки на Европейския съюз одобриха новия фискален пакт за ограничаване на бюджетните дефицити, няколко лидери изразиха увереност, че най-лошото от кризата вече е отминало. 

Те заявиха, че кризата с гръцкия дълг е била притъпена, банките са били подкрепени с вливането на 530 млрд. евро евтини заеми от Европейската централна банка, а лихвите по облигациите на Италия и Испания са се стабилизирали, облекчавайки страховете, че финансова система в региона ще бъде повлечена надолу от свръх задлъжнелите държави-членки.

"Ние не сме излезли от икономическата криза, но обръщаме страницата", каза френският президент Никола Саркози. "Стратегията, която приложихме дава своите резултати.”

Финансовите пазари бяха окуражени от оптимизма в Брюксел, като в петък доходността по италиански 10-годишни облигации падна под 5%, след като бе достигнала пик от над 7% в края на миналата година – ниво, възприемано категорично като неустойчиво.

Европейските акции също се покачват от началото на годината. Общоевропейският индекс FTSE Eurofirst 300 е почти с 9% ръст тази година.

Някои лидери обаче изразиха загриженост в частни разговори, че се появява самодоволство, като премиери изразяват нежелание да предприемат допълнителните мерки, необходими за предотвратяване на разпространението на кризата извън периферията на еврозоната.

Според участници в срещата на върха президентът на ЕЦБ Марио Драги е бил особено въздържан, като е заявил пред европейските лидери, че възстановяването остава крехко и ги е призовал да не отслабват усилията си.

Най-голямата загриженост е била фокусирана върху Германия, която не бе склонна да се увеличи размерът на спасителния фонд за еврозоната от настоящите 500 млрд. евро - ход, който повечето европейски ръководители смятат, че е от основно значение за създаването на надеждна защита срещу нова паника на пазара.

Високопоставени длъжностни лица обаче са оптимистично настроени, че Берлин може да отстъпи по време на срещата на финансовите министри от еврозоната след две седмици.

"Все още сме в крехко състояние", каза Меркел. "Ситуацията е малко по-спокойна, но кризата не е преодоляна."

Расте безпокойство сред служителите на ЕС относно Испания, която се е насочила към рязък икономически спад на фона на подновените опасения за здравето на банковата си система и публичните си финанси.

Новият премиер министър на страната Мариано Рахой подсили тези опасения в петък, обявявайки, че Испания ще наруши лимита на ЕС за бюджетния дефицит с 1,4 процентни пункта, което е доста над очакванията.

Изявлението на Рахой обезпокои представителите на ЕС, които все още преценяват дали да позволят на Мадрид да наруши поставения му целеви дефицит от 4,4% от БВП тази година. Ако Испания изпадне в конфликт с Европейската комисия, тя може да понесе големи глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аха проблема е решен и ще летим вече. Някой хора живеят в паралелна реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още