IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Европа да подкрепи Ирландия

Фондът посочва, че кризата в еврозоната се отразява на икономиката на страната и завръщането й на пазарите догодина

15:36 | 03.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ призова Европа да подкрепи Ирландия

Международният валутен фонд призова Европа да помогне на Ирландия да се справи с огромната по размер спасителна помощ за своите банки, посочвайки че кризата в еврозоната е засегнала икономическите перспективи на страната и планираното й завръщане на капиталовите пазари през следващата година, съобщава Wall Street Journal.

Вчерашните коментари на МВФ са част от последния тримесечен доклад на фонда. Ирландия бе принудена да сключи сделка с МВФ, Европейския съюз и Европейската централна банка в края на 2010 г., когато бе връхлетяна от колосални разходи по спасяване на банковата си система.

МВФ изтъква ангажимента на ирландското правителството за изпълнението на спасителните финансови цели, но че намаляващото експортно търсенето на износа и вътрешното свиване са попарили надеждите за силно възстановяване.

Ирландското правителство осъществи съкращения на разходи и данъчни повишения за милиарди евро, които ще продължат до 2015 г. То се ангажира да излезе частично на облигационните пазари тази година. След това то ще се стреми да привлече значителни средства от частните инвеститори по времето, когато спасителната програма започва да изтича през 2013 г.

Но ЕС трябва проактивно да помогне на Ирландия да си осигури достъп до дълговите пазари през 2013 г., казва Крейг Бомонт, ръководителят на мисията на МВФ за Ирландия, тъй като перспективите за растеж на страната са засегнати от цялостната дългова криза в еврозоната.

"Дали правителството ще успее да посрещне финансовите си нужди през следващата година ще зависи не само от неговите действия, но и от развитието в еврозоната", казва той.

Тъй като растежът на износа се забавя, ирландският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 0,5% тази година в сравнение с ръст на БВП от 0,9% през 2011 г., според МВФ. Икономиката ще нарасне с 2% през 2013 г., смятат от фонда.

Но дълговите пазари може би са прекалено уверени, че Ирландия ще си осигури съществен достъп до пазарите през 2013 г.

"Ирландия трябва да се справи с редица предизвикателства - отслабването на експортния растеж, по-трудни пазарни условия за по-нататъшни освобождавания на активи от страна на банките, както и вероятността от екстремни рискове заради кризата в еврозоната", предупреждава МВФ. "В този контекст неотдавнашното стесняване на спредовете по ирландските облигации може да се окаже крехко."

МВФ предвижда дълговото бреме на ирландското правителство да достигне пик от 118% от БВП през 2013 г. Това ниво на дълга може да е още по-високо, ако има повече постоянни външни шокове за ирландската икономика.

Според шефа на мисията на фонда за Ирландия МВФ, ЕС, ЕЦБ и ирландското правителство са достигнали значителен консенсус в последните разговори, целящи да се преструктурират фондовете, заделени за фалиралите ирландски банки.

От миналата година ирландското правителство се фокусира върху осигуряването на някакъв вид сделка, за да намали дълговото си бреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още