IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Европейският фискален пакт показва „непреходността“ на еврото

През март започва увеличаването на двата спасителни фонда на еврозоната

15:46 | 02.03.12 г. 2
Барозу: Европейският фискален пакт показва „непреходността“ на еврото

Подписването на новия фискален пакт от 25 от общо 27 държави-членки на Европейския съюз изпраща силно послание към скептиците, че е ангажиран със запазването на общата европейска валута, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред CNBC.

Пактът въвежда по-строги изисквания за финансите на страните-членки на еврозоната и ги принуждава да включат правила за балансирани бюджети в конституциите си.

„Днешното събитие показва ангажираността на държавите-членки да повишат дисциплината“, каза Барозу. Той добави, че подписването изпраща „най-доброто послание към света за непреходността на еврото“.

Преди обаче да се превърне в закон, фискалният пакт трябва да преодолее някои препятствия, сред които утвърждаването от участниците в него. Ирландия, която получи спасителна помощ от ЕС и Международния валутен фонд, вече обяви, че ще подложи пакта на референдум.

Барозу обяви, че е убеден, че договорът ще бъде одобрен от ирландските гласоподаватели. Той обясни, че за да влезе в сила, пактът трябва да бъде ратифициран от 12 страни-членки.

Европа започва да загърбва кризата благодарение на фискалния пакт и на мерките, предприети от Европейската централна банка, която отпусна над 1 трлн. евро на кредитните институции в еврозоната под формата на 3-годишни кредити с лихва от 1% в рамките на операцията си за дългосрочно рефинансиране, подчерта председателят на ЕК.

„Мисля, че преминаваме от състояние на криза към състояние на ръст“, изтъкна той. „Ако прецените онова, което вече бе решено, то е наистина впечатляващо, а ако оцените действията на ЕЦБ, те са наистина впечатляващи“, каза още Барозу.

По думите му цялостното положение в еврозоната „изглежда по-добре“, като държавите-членки предприемат мерки, насочени към преодоляване на проблемите, а Португалия и Ирландия осъществяват добър напредък.

По отношение на Гърция новата програма показва, че страните от еврозоната имат доверие в осъществяваните от нея реформи, отбеляза той. „Ще разполагаме с по-силно присъствие там, за да подпомогнем осъществяването на тази програма“, добави председателят на ЕК.

Увеличаването на двете „предпазни стени“, както са известни спасителните фондове на еврозоната  - временният Европейски инструмент за финансова стабилност и постоянният Европейски механизъм за стабилност - „ще бъде започнато през март“, обяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Подписването на новия фискален пакт от 25 от общо 27 държави-членки на Европейския съюз изпраща силно послание към скептиците, че е ангажиран със запазването на общата европейска валута, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред CNBC."А дали ще видим сериозни санкции според пакта за Испания и Холандия, които са в момента са с над 3% и официално са обявили, че не могат да се вместят. Такива поне бяха новините тук в Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Е, ако ЕС и ЕЗ са толкова силни и стабилни, за `кво им са спасителни/и то два/ фонда. Че за къде сме се засилили тогаз ние да си перим г..а там дето `ората си мерят патките....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още