IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия получи статут на кандидат за член на ЕС

Открива се достъп на Белград до 26 програми на Еврообщността за финансова помощ

10:26 | 02.03.12 г.
<p>
	<em>Сръбският президент Борис Тадич и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на съвместната им пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сръбският президент Борис Тадич и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу по време на съвместната им пресконференция в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) дадоха на Сърбия статут на държава-кандидат за членство в общността, съобщи Bloomberg.

Западната ни съседка вече се приближава към започването на преговорите за членство, само че без никакви гаранции за успешния им изход заради напрежението в автономната провинция Косово, отбелязва агенцията.

Стремежът за членство в ЕС на Белград е свързан с надеждите на страната да укрепи икономиката си. Тази година се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Сърбия да се свие с 0,5%, след като през 2011 г. спадна с 1,9 на сто. Безработицата в страната вече надхвърля 24%.

Статутът на кандидат-член на ЕС, който Белград получи, ще открие достъпа до 26 програми на Еврообщността за финансова помощ.

“Статутът на държава-кандидат за членство в ЕС е знак за инвеститорите, че Сърбия е повече от готова за чужди инвестиции”, коментира Огниен Мирич, зам.-ръководител на сръбската служба за евроинтеграция.

Румъния обаче обвърза членството на Белград в ЕС с влизането на Букурещ в Шенген. Румънските власти освен това настояват Сърбия да гарантира правата на 30-хилядното румънско малцинство в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още