IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Шойбле склоняват за увеличение на спасителния фонд

Канцлерът очевидно променя твърдото досега решение, но Германия ще настоява средствата да са в новия фонд ЕСМ

10:54 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс</p>

Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс

От няколко дни, въпреки официалната твърда позиция на Меркел, в управляващата коалиция в Берлин има промяна в настроението.

Председателят на парламентарната група на CSU Герда Хаселфелд заяви, че дискусиите трябва да бъдат водени открито. Норберт Бартле от CDU заяви от своя страна, че „в краен случай“ увеличение може и да има. Неофициално фракцията заявява, че може да се стигне до решение за увеличение на фонда.

Сред съмишленици от коалицията финансовият министър Шойбле е заявил готовността, Германия да предостави веднага своя дял от 22 млрд. евро за засилване на ЕСМ.

Първоначално Германия твърдеше, че ако се стигне до подобен сценарий, ще има нужда от 5-годишен срок. В понеделник и Меркел заяви, че страната е готова да плати увеличението на пакета на две вноски в едногодишен срок, ако и останалите държави се издължат.

Увеличението се дискутира главно заради риск от зараза. В същото време обаче този риск е намалял, твърдят от Берлин.

Едно вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка би попречило на разрастване на кредитната криза. На облигационните пазари пък рисковите премии на държавните облигации на Италия и Испания са намалели значително. Поради тази причина федералното правителство „не вижда нужда в момента от увеличение на ЕСМ".

Шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер вижда нещата по друг начин. „До края на март трябва да имаме решение, с което може да запазим паралелно ЕСМ и EFSF“, прогнозира Юнкер. По този начин еврозоната ще разполага и с двата инструмента и с обща финансова мощ от 750 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още