IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Шойбле склоняват за увеличение на спасителния фонд

Канцлерът очевидно променя твърдото досега решение, но Германия ще настоява средствата да са в новия фонд ЕСМ

10:54 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс</p>

Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) в момента разполага с над 500 млрд. евро, от които налични са почти половината. През лятото той ще бъде заменен от постоянния Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който също ще може да предоставя кредити в размер до 500 млрд. евро.

Редица страни извън еврозоната, като САЩ, Великобритания, Япония и Китай настояват обаче държавите от валутния съюз да предоставят повече пари, за да тушират кризата. Европейската комисия и мнозинството евродържави се застъпват за това да се обединят оставащите средства от EFSF от около 250 млрд. евро с планирания обем от 500 млрд. евро.

Президентът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард от самото начало на годината се застъпва за това, европейците да увеличат своя щит срещу рисковете от заразяване. Само при това условие страните извън еврозоната ще имат готовност за засилване на мощта на МВФ с помощта на двустранни кредитни линии. Китай, Япония и Норвегия са сигнализирали желание да участват, твърдят от Вашингтон.

Еврозоната вече обеща обвързващите 150 млрд. евро, от които германската централна банка Bundesbank ще предостави 42 млрд. евро. Лагард призовава за фонда да бъдат набрани 500 млрд. евро, които заедно с оставащите налични средства ще увеличи мощността на институцията до 750 млрд. евро.

Това ще доведе финансовата защитна стена до 1,5 трилиона евро общо.

Финансовите министри и централните банкери на 20-те най-големи индустриализирани и възникващи икономики (Г-20) заявиха в изявлението си миналата седмица, че европейското решение е "напасване на средствата през март за ЕСМ“ ще бъде решаваща предпоставка, за да се мобилизират допълнителни ресурси за МВФ.

Трябвало обаче да е ясно, че тези средства не са предвидени изрично само за еврозоната, но и за всички нуждаещи се страни в света, се казва в изявлението на Г-20. За увеличение на средствата на МВФ се изказва и Шойбле: защото еврокризата крие риск от инфекция дори и извън Европа.

Решение за ресурсите на МВФ трябва да бъде взето по време на пролетната среща на МВФ. Подобно решение през миналия уикенд на срещата на Г-20 в Мексико не мина заради германската съпротива.

Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още