IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Шойбле склоняват за увеличение на спасителния фонд

Канцлерът очевидно променя твърдото досега решение, но Германия ще настоява средствата да са в новия фонд ЕСМ

10:54 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс</p>

Меркел и Шойбле дискутират бъдещия спасителен фонд. Снимка: Ройтерс

В дебата за разширяването на пакета за защита на еврото се наблюдават признаци на промяна в тона на федералното правителство. Въпреки че темата по искане на Германия е премахната от дневния ред на започващата днес среща на върха на ЕС, дебатът зад кулисите на коалицията е в разгара си.

Според информацията на Handelsblatt финансовият министър Волфганг Шойбле води по-задълбочени дискусии в коалицията, за да се намери компромисно решение.

„При това остатъчните средства от временния спасителен план EFSF може да се прехвърлят към постоянния пакет ЕСМ", цитира вестникът правителствени източници. ЕСМ, който според сегашните планове може да даде кредити на стойност до 500 млрд. евро, би увеличил стойността си с парите от EFSF до 750 млрд. евро.

И по информация на Süddeutsche Zeitung канцлерът Ангела Меркел принципно може да си представи да се откаже от твърдата си позиция. Окончателно решение обаче ще бъде взето едва в края на март. Меркел обаче продължава да счита, че „материално“ увеличение на ЕСМ не е спешно.

„Остатъкът на света“ обаче твърди, че увеличение е нужно дори само от „психологически причини“. „На този натиск няма да успеем да се противопоставим продължително“, са заявили високопоставени политици от Еврозоната.

Поради тази причина председателят на Европейския парламент Мартин Шулц очаква да има увеличение. В момента Германия е единствената страна, която се колебае по този въпрос, заяви политикът от SPD преди началото на срещата на върха на ЕС. Проучване обаче ясно ще покаже, че увеличението на ESM ще бъде полезно. При това според Шулц става дума преди всичко за ясен сигнал към спекулантите, че е налице защитна бариера за еврото.

Шойбле увери в сряда, че размерът на финансиране за реагиране при кризи ще бъде преразгледан в хода на месеца. Германски правителствени източници твърдят същевременно, че федералното правителство в момента не виждат нужда да се надхвърля горната граница от 500 млрд. евро. Рискът от зараза на Испания или Италия се е понижил.

Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още