IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ може да не участва в отписването на гръцки дълг по подобие на ЕЦБ

Изключението ще подчертае липсата на равнопоставеност в сделката за Гърция и ще повиши цената на кредитирането за страните от периферията на еврозоната

17:57 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕИБ може да не участва в отписването на гръцки дълг по подобие на ЕЦБ

Облигациите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отчетоха ръст, след като стана ясно, че институцията ще се възползва от същата привилегия, да не участва в отписването на гръцкия дълг, като Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg.

ЕЦБ се договори да не участва в отписването на 53,3% от гръцкия дълг – операция, която ще струва на частните инвеститори 106 млрд. евро.

ЕИБ, която за разлика от ЕЦБ представлява целия Европейски съюз (ЕС), също притежава гръцки облигации, които няма да се наложи да обменя, разкриват запознати с преговорите източници на Bloomberg.

„По този начин се продължава практиката на прехвърляне на отговорността“, казва Габриел Стърн, икономист на базираната в Лондон Exotix Ltd. „Това е лош начин за управление на криза, последствията от която ще се усещат с години“.

Допълнителната премия, която инвеститорите търсят, за да притежават възлизащите на 5 млрд. евро облигации на ЕИБ с купон от 3,5% и матуритет април 2016 г. вместо еквивалентните германски ДЦК, днес по обяд в Лондон се понижи с 25 базисни пункта до 115 пункта. На 12 януари спреда по облигациите на ЕИБ достигаше 196 пункта.

ЕИБ придоби гръцки облигации, както и ДЦК на други европейски страни, в опит да понижи доходността им. Когато заемите от частните кредитори се третират като второстепенни спрямо облигациите, притежавани от официални институции, това отправя лош сигнал към пазара и може да повиши цената на кредитирането в бъдеще.

Притежаваните от базираната в Люксембург банка гръцки облигации възлизат на между 100 млн. евро и 1 млрд. евро, посочва един от източниците на Bloomberg, пожелал анонимност.

„Това ще повиши цената на кредитирането за страните от периферията на еврозоната“, казва Ричард Макгуайър, стратег на Rabobank International в Лондон. „Въпреки че държаният от ЕИБ гръцки дълг е малък, ако това е вярно, изключението ще подчертае допълнително липсата на равнопоставеност в сделката за Гърция“.

Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s и Fitch присъждат на ЕИБ първокласен кредитен рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още