IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция не трябва да следва примера на Аржентина

Аржентинският модел е пример за възможно най-катастрофалния начин да се справите с фалит, коментира анализатор

20:01 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция не трябва да следва примера на Аржентина

Гърция няма какво да научи от Аржентина за това как се управлява фалит, казва Робърт Шапиро, председател на  American Taskforce on Argentina и основател на Sonecon, цитиран от CNBC.

„Аржентина не се е измъкнала от ситуацията. На практика те казват: 'Правилата не важат за нас'“, изтъква той.

„Международната финансова система е основана на взаимно доверие и почтеност. Ако не беше така, тя щеше да се разпадне, а това означава изолация. Аржентинският модел е пример за възможно най-катастрофалния начин да се справите с фалит. Фактът, че страна от Г-20 постъпва така е особено притеснителен. Това повдига въпроса дали Аржентина трябва да е в Г-20 въобще“, коментира Шапиро.

Южноамериканската страна фалира през 2001 г. след продължителна рецесия, довела до неспособността на Буенос Айрес да обслужва дълговете си – най-големият фалит в историята.

Някои от събитията в Аржентина отпреди десетилетие се повтарят в Гърция - разрушаването на социалната система, бунтовете по улиците и суровите бюджетни икономии, налагани в условията на безпрецедентна безработица.

Аржентина все още е изолирана от международните финансови пазари поради неспособността си да се споразумее с някои свои кредитори.

Шапиро посочва, че въпреки че през последното десетилетие аржентинската икономика привидно се възстановява, това всъщност е подвеждащо.

Правителството в Буенос Айрес ни заблуждава за реалната ситуация, тъй като все още не е изплатило напълно старите си дългове, допълва той.

„Те не са прозрачни относно фискалното си положение. Опитват нов модел, чието мото гласи 'ние измисляме правилата сами'. Ако Аржентина е модел за това какво трябва да се направи при фалит, тогава ни очаква пълен хаос. Това е най-опасният модел“, допълва той.

Шапиро посочва, че САЩ ще предприемат мерки срещу Аржентина, тъй като страната „нееднократно е нарушавала международните норми“.

„Опитвали сме да решим проблема по съдебен път, но безуспешно. Ако не зачитат правилата на международната общност просто ще останат в изолация“.

Той изтъква, че САЩ ще блокират абсолютно всички заеми на международни институции за Аржентина.

Шапиро отбелязва, че не смята сегашната икономическа ситуация в Гърция за устойчива.

„Драстичните мерки за бюджетни икономии имат унищожителен ефект. Това забавя икономиката и създава проблеми. Въпреки това алтернативата е напускане на еврозоната, а тогава просто не може да прогнозираме какво ще се случи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още