IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Ако някой иска да излезе от еврозоната, трябва просто да приемем

Еврозоната и Европейският съюз се основават на няколко принципа, сред които е свободата, обясни финансовият министър на Германия

21:06 | 28.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Волфганг Шойбле, Снимка: Ройтерс</p>

Волфганг Шойбле, Снимка: Ройтерс

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле направи любопитен коментар по повод спекулациите относно бъдещето на еврозоната. Според него „ако някоя страна реши да напусне (еврозоната или Европейския съюз), ние ще съжаляваме за това, но ще трябва да го приемем", предаде Франс прес.

"Еврозоната и Европейският съюз се основават на няколко принципа, сред които свободата, правовата държава и недискриминацията. Ако някоя страна реши да ги напусне, това е нещо, за което ще съжаляваме, но ще трябва да приемем съгласно тези принципи", посочи Шойбле пред журналисти в Берлин.

Въпросите към министъра бяха основно за Гърция, за която германските депутати приеха, макар и с неохота, втория план за помощ.

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих беше по-агресивен в интервю за Spiegel тази седмица, като призова Гърция да излезе от валутния съюз.

"Не става въпрос да се изключи Гърция, а да успеем да приемем насърчителни мерки за оттегляне, които не могат да бъдат отхвърлени", заяви той.

Според него "извън европейския валутен съюз шансовете на Гърция да да се възроди и да стане конкурентоспособна са със сигурност по-големи, отколкото ако остане в eврозоната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Говорят за напускане на ЕЗ и в същотото време им дават пари... Какъв е този разнобой в най-великата държава в ЕС? Решаване на парче, и печатане на евра... А нашия лев се обезценява в геометрична прогресия, защотот е вързан с еврото, а ние нямаме право да печатаме. И имаме малко и обезценена валута. Разтеж някой друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"извън европейския валутен съюз шансовете на Гърция да да се възроди и да стане конкурентоспособна са със сигурност по-големи, отколкото ако остане в eврозоната". - Това е наистина една съвсем нова идея, за която досега никой не се беше сетил. Ще бъдат необходими години за да се осмисли и реализира. Хвала на администрацията в клета Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още