IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данните от САЩ изведоха до ръст борсите в Европа

Фокусът на вниманиети на инвеститорите все повече пада върху действията на Европейската централна банка

19:22 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Борсата във Фракфурт. Снимка: Ройтерс</p>

Борсата във Фракфурт. Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси в Западна Европа записаха повишения в днешната сесия, подкрепени от добрите данни за потребителското доверие в САЩ. През целия ден настроенията на инвеститорите останаха плахи в очакване на утрешната операция на Европейската централна банка по отпускане на евтини кредити за банките.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 записа повишение от 0,2 на сто до 264,33 пункта днес, след като записа движение в доста тесни граници, пише MarketWatch.

От страната на губещите днес се наредиха петролните компании, тъй като данни за силен спад на поръчките на дълготрайни стоки върна съмненията относно бързото възстановяване на икономиката.

Пазарните участници обаче приеха оптимистично данните за потребителското доверие в САЩ, което е стигнало най-високото си ниво за последната година.

На Острова британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,2 на сто до 5 928 пункта. В Германия DAX напредна с 0,6 на сто до 6 888 пункта, а във Франция САС 40 напредна с 0,36 на сто до 3454 пункта.

Представителите на финансовия сектор се движеха с рязка смяна на посоките в очакване на утрешния аукцион на ЕЦБ. На него ще бъдат предложени тригодишни кредити с лихва от 1 на сто, като целта е повишение на ликвидността във финансовата система.

При предишния подобен аукцион, организиран през декември, на банките бяха отпуснати 489 млрд. евро.

Анализатори, цитирани от MarketWatch, предупреждават за опасност от пазарна нестабилност при положение, че банките заемат по-малко средства от ЕЦБ, отколкото инвеститорите очакват. Това би означавало, че не се виждат възможности за достатъчно добри инвестиции, обясняват те.

Нестабилността на пазара днес бе засилена след решение на ЕЦБ временно да спре приемането на гръцки държавни ценни книжа при кредитните си операции. То дойде след съобщение на агенция Standard&Poor’s, че Гърция вече е частично фалирала.

На борсата в Атина основният индекс Athens General заличи 3% от стойността си днес до 727 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още