IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия отбелязва обещаващ прогрес в икономическите реформи

Инспекторите от ЕЦБ, МВФ и ЕК са разрешили следващия транш от помощта за страната след ревизия на третото тримесечие на 2011 г.

18:33 | 28.02.12 г. 1
<p>
	Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар. Снимка: Ройтерс

Португалия отбелязва окуражаващ прогрес с фискалната консолидация и икономическите реформи и е на път да посрещне поставените от кредиторите й цели в замяна на спасителната програма на стойност 78 млрд. евро.

Това съобщи правителството на страната, като се позова на оценката на международните партньори на страната.

Финансовият министър на Португалия Витор Гаспар съобщи, че инспекторите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) са разрешили следващия транш за страната след края на икономическата и финансова проверка на третото тримесечие на миналата година.

Гаспар уточни, че Лисабон няма да иска увеличаване на размера на спасителните средства нито повече време за постигането на поставените от кредиторите фискални цели.

Португалия освен това планира завръщане на дълговите пазари, за да финансира наближаващо плащане по дълга на страната в размер на 9,3 млрд. евро, допълни Гаспар.

„Завръщането ни на дълговите пазари зависи от доверието, което означава, че трябва напълно да се придържаме към споразумението с кредиторите“, посочи финансовият министър на страната.

Витор Гаспар допълни, че бюджетният дефицит на страната за 2011 г. ще бъде около 4%, което е доста по-ниско от поставената цел от 5,9%. Освен това няма да се предприемат допълнителни мерки за постигане на целта недостигът в хазната за 2012 г. да е максимум 4,5%.

Правителството е уверено, че португалската икономика ще се върне към растеж през 2013 г. след две поредни години на рецесия. Очаква се обратът да настъпи през второто полугодие.

Безпокойство предизвиква нивото на безработицата в Португалия, което е на рекордните 14% и се очаква да продължи да се увеличава и през 2013 г.

Според някои икономисти връщането на Португалия на дълговите пазари е невъзможно и Лисабон се нуждае от допълнителна помощ.

Опозицията, бизнесът и синдикатите в страната също притискат правителството с искане да се потърси допълнително финансиране, за да се облекчат последствията от приетите тежки икономически мерки и реформи.

Досега Португалия е получила 48,8 млрд. евро по линия на спасителната програма, което е 62% от общата й стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
По отношение на икономическите реформи, България демонстрира впечатляваща ЛИПСА НА РЕФОРМИ и папане на готови, събирани с години пари, с впечатляваща скорост... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още