IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer почти удвои печалбата си до 2,5 млрд. евро

Нетната печалба е нараснала с 90%, а продажбите са се увеличили средно с 4,1% и с 9% на развиващите се пазари

17:47 | 28.02.12 г.
<p>
	&nbsp;Рразходите за развойна дейност нарастват значително. Снимка: Bayer</p>

 Рразходите за развойна дейност нарастват значително. Снимка: Bayer

Германският фармацевтичен гигант Bayer обяви, че печалбата му за миналата година почти се е удвоила, подхранвана от продажбите на развиващите се пазари, съобщи ВВС.

Нетната печалба на годишна база е нараснала с 90% до 2,5 млрд. евро, а продажбите са се увеличили с 4,1% до 36,5 млрд. евро, като продажбите на развиващите се пазари, включително Китай и Латинска Америка, са с 9% повече след изчистването на валутните колебания.

От компанията посочват, че са оптимисти за бъдещата си развойна дейност.

„4 наши лекарства в последен етап на развитие имат потенциала да се превърнат в хитове“, заяви главният изпълнителен директор на Bayer Марайн Декерс. Това означава, че всеки от тези продукти може да постигне годишни продажби от 1 млрд. евро и повече, добави Декерс.

Той посочи антикоагуланта Xarelto, който по думите му може да постигне сам продажби за над 2 млрд. евро годишно. Медикаментът вече е глътнал 2 млрд. евро разходи от страна на компанията и партньора ѝ, американския гигант Johnson and Johnson.

От Bayer обаче изтъкнаха, че се притесняват за орязването на разходите за здравеопазване в много държави, което предполага, че много компании може да бъдат лишени от финансиране в краткосрочен план.

„Парите, които печелим от днешните лекарства, покриват развойната дейност за онези, които ще използваме утре“, подчерта Декерс, като добави, че разходите по това перо са нараснали значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още