IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Германия одобри втория спасителен пакет за Гърция

Никой не може да гарантира 100%-ов успех, но все пак шансовете за това са по-големи от рисковете, заяви канцлерът Меркел

19:09 | 27.02.12 г. 2
Парламентът на Германия одобри втория спасителен пакет за Гърция

Германия възнамерява колкото се може по-бързо да осигури необходимия капитал  за Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), който през лятото на тази година ще смени Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС), заяви германският канцлер Ангела Меркел пред парламента на страната, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още през 2012 г. Германия ще внесе 11 млрд. евро в капитала на ЕСМ, посочи Меркел. По думите ѝ втората половина от вноската в същия размер ще бъде предоставена през 2013 г.

Меркел подчерта, че германското правителство ще продължи да води курс, насочен към стабилизирането на общата европейска валута.

„Европа ще рухне, ако еврото претърпи крах, Европа ще спечели, когато еврото победи“, каза тя. Необходимо е да се продължи процеса на създаване на Съюза за стабилност за запазване на общата европейска валута, посочи германският канцлер.

Тя отбеляза, че винаги съществуват рискове, свързани с оказването на помощ на Гърция. „Никой не може да гарантира 100%-ов успех“, обяви Меркел по този повод, отбелязвайки, че Гърция е изправена пред дълъг път за стабилизиране на икономическото положение в страната. Въпреки това шансовете за успех са по-силни, отколкото рисковете, убедена е тя.

Същевременно германският канцлер поиска от гръцките власти да проведат мащабни структурни икономически реформи, за да може населението на страната да има перспектива за бъдещето.

Тя отбеляза, че Европейската комисия ще засили контрола върху спазването на поетите ангажименти от Атина.

Впоследствие германският парламент одобри втория спасителен пакет за Гърция въпреки нарастващите тревоги в страната относно възможностите на Гърция да осъществи болезнените мерки на строги икономии и да остане в еврозоната, съобщи Ройтерс. 496 от германските депутати подкрепиха отпускането на средствата, 90 бяха против, а 5 се въздържаха, предаде MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Историята с ЕС в момента е точно както едно време е било: "Другари, дайте да дадем!" Дава се нещо, което се взема от там където го няма и се слага там където не трябва да го има. Някой му викат евро или пари, но това не са пари. Това са празни цифри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Одобрете един спасителен пакет и за мен, моля ви се. И аз съм изпаднал в дългова криза :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още