IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC отчете успешна година с печалба от 13,8 млрд. паунда

2011 г. е била рекордна за търговското банкиране, докато в инвестиционното нещата не са били толкова добри, посочват от най-голямата европейска банка

17:26 | 27.02.12 г.
HSBC отчете успешна година с печалба от 13,8 млрд. паунда

Общият размер на фонда за бонуси в банката възлиза на 2,64 млрд. паунда към края на миналата година. Главният изпълнителен директор Стюърт Гъливър ще получи общо 7,2 млн. паунда, в това число заплата от 1,2 млн. паунда, бонус от 2,2 млн. паунда и дългосрочни стимули на обща стойност 3,75 млн. паунда, като те са в акции, които не може да продава, преди да се пенсионира или да напусне банката.

Той обаче няма да вземе най-голямото възнаграждение. Друг високопоставен член на мениджърския персонал, който не е посочен изрично от кредитната институция, ще прибере общо 8 млн. паунда. Над 200 ключови служители ще получат общо 53 млн. паунда.

За някои размерът на бонусите изглежда неприемлив, донякъде защото банката е в процес на съкращаване на 30 000 работни места по целия свят в рамките на широкомащабни мерки за намаляване на разходите, които трябва да спестят 2,2 млрд. паунда до 2013 г.

„Как може Стюърт Гъливър да остане с чиста съвест при възнаграждение от 7,2 млн. паунда, докато хиляди служители не са сигурни за работните си места?“, пита Дейвид Флеминг, служител на профсъюза Unite.

Председателят на борда на директорите Дъглас Флинт, който ще получи 3,4 млн. паунда, заяви, че приема, че „няколко души“ са платени „изключително добре“, но настоя, че банката има нужда да привлече и задържи най-добрия персонал.

В момента HSBC е най-печелившата западна банка, като най-силният ѝ конкурент, американската JP Morgan, обяви печалба от 12 млрд. паунда.

Базираната във Великобритания кредитна институция работи в 80 държави, а персоналът ѝ е 288 000 души. 2011-та бе година на голям напредък за HSBC, посочват от банката.

"Ускорихме нашата стратегия, насочена към опростяване на структурата и подобряване на управлението и контрола върху групата. Доволен съм от напредъка ни, но има още много работа за вършене и оставаме концентрирани за постигане на нашите цели“, заяви Гъливър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още