IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Републиканците искат Фед да се фокусира единствено върху ценовата стабилност

Според тях двойният мандат на централната банка, който включва и подкрепа на заетостта, е довел в крайна сметка до обезценяване на долара

18:23 | 24.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Републиканците искат Фед да се фокусира единствено върху ценовата стабилност

В опит да материализира отправените в щатския конгрес заплахи за ограничаване на правомощията на Федералния резерв (Фед), водещ републикански политик заяви, че ще представи законопроект, който ще остави централната банка единствено с мандата да контролира инфлацията и да защитава долара, съобщава CNBC.

Републиканецът Кевин Бради, вицепрезидент на смесената икономическа комисия към Конгреса посочва, че неговият законопроект, озаглавен Закон за стабилния долар (Sound Dollar Act) има за цел „да защити покупателната способност на долара, за да гарантира дългосрочен икономически растеж и стабилност“. Той възнамерява да внесе законопроекта за обсъждане в началото на март.

От 70-те години Фед разполага с два мандата – да гарантира ценова стабилност и да стимулира максимална заетост. Последното задължение на централната банка обаче беше атакувано от някои конгресмени, след като Фед започна да изкупува ДЦК и ипотечни облигации за стотици милиарди долари, за да понижи цената на кредитирането.

Много републиканци подигравателно наричат програмата за вливане на ликвидност, програма за „печатане на пари“. Според тях действията на Фед са обезценили долара, довели са до повишаване на цените на горивата и са създали предпоставки за неприятен скок на инфлацията в бъдеще.

Агресивната политика на Фед за справяне с устойчиво високите нива на безработица през последните години беше определена от критиците на централната банка като залитане в сферата на фискалната политика - традиционна територия на Конгреса. Законопроектът на Бради има за цел да изясни точно това объркване, като лиши Фед от мандата да стимулира заетостта.

Много централни банки, включително Европейската централна банка (ЕЦБ), се фокусират единствено върху контрола на инфлацията.

Въпреки че законодателната инициатива едва ли ще бъде подкрепена в контролирания от демократите Сенат, законопроектът ще предостави на републиканците нов повод за атаки срещу политиката на централната банка в годината на изборите.

Бради, конгресмен от Тексас, като Рон Пол, водач на Чаеното парти, предлага правомощията на Фед да бъдат ограничени и когато става дума за предоставяне на подкрепа за изпаднали в затруднение финансови институции.

Законодателството предвижда да предостави на всичките 12 президенти на клоновете на Фед право на глас при определянето на политиката на централната банка – стъпка, която ще отслаби влиянието на председателя на Фед при вземането на решения.

В момента гласуващи членове на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) са единствено президентът на Фед в Ню Йорк, както и четирима регионални президенти на банката, които се избират на ротационен принцип - по един от групите Бостън, Филаделфия и Ричмънд; Кливланд и Чикаго; Атланта, Сейнт Луис и Далас; Минеаполис, Канзас сити и Сан Франциско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
Едно време, американците са назовавали обезпечените със злато и сребро долари Sound Dollars.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
I
преди 12 години
Едно време, американците са назовавали обезпечените със злато и сребро долари Sound Dollars.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още