IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите от Южна Европа се насочват към сигурни държави

Най-сериозно тенденцията за бягство от банките в Гърция, Испания и Италия си личи при корпоративните депозити, пише Bloomberg

17:22 | 24.02.12 г.
Депозитите от Южна Европа се насочват към сигурни държави

Наблюдава се масов отлив на пари от банките в Южна Европа (Гърция, Испания и Италия) към банки в държави с по-ниска задлъжнялост, каквато е Германия.

В края на месец декември депозитите в Гърция са намалели с 28% до 169 млрд. евро в сравнение с пика им от юни 2009 г., показват данни на Bloomberg.

В Испания за петте месеца до края на ноември депозитите са намалели с 5 на сто до 934 млрд. евро, което е най-ниското им ниво от април 2008 г.

Общият размер на депозитите в италианските банки към края на ноември пък е бил 974 млрд. евро, което е най-ниско ниво от 18 месеца, посочва агенцията.

От май 2010 г., когато беше одобрена първата спасителна рпограма за Гърция, депозитите в Германия постоянно растат. До края на 2011 г. те са се увеличили до 2,15 трлн. евро.

Още в началото на февруари гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос коментира, че от изтеглените от банките в Гърция към края на 2009 г. 65 млрд. евро, 16 млрд. са отишли в чужбина. Близо една трета от тези пари са депозирани във Великобритания, а около 10 на сто – в Швейцария.

Най-сериозно тенденцията за бягство от южноевропейските банки си личи при корпоративните депозити, отбелязва агенцията. От май 2010 г. до сега корпоративните депозити в Гърция са намалели с 31%, докато при депозитите на гражданите спадът е 24%.

Компаниите също така са изтегляли парите си и от други държави с проблеми, като Ирландия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още