IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на британската икономика в края на 2011 г. бе потвърден на 2%

Много вероятно е през първото тримесечие на годината да станем свидетели на слаб растеж и така да се разминем с техническата рецесия, коментира икономист

16:16 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на британската икономика в края на 2011 г. бе потвърден на 2%

Британската икономика се е свила през четвъртото тримесечие на миналата година поради понижената инвестиционна активност и проблемите с възстановяването, което управителят на английската централна банка Марвин Кинг определя като „бавно и несигурно“, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е понижил с 0,2% спрямо третото тримесечие, разкриват данни на Кралския статистически институт, публикувани днес. Резултатът съвпада с първоначалната оценка през януари.

За периода инвестициите на острова са намалели с 5,6% спрямо месеците юли-септември - най-сериозният спад от първото тримесечие на 2011 г.

Нарастването на потреблението с 0,5% в края на 2011 г. - първото за последната година и половина, подхранва оптимизма, че Великобритания ще се размине с рецесията.

Въпреки това на 15 февруари Кинг обяви, че ако е необходимо централната банка е готова да разшири икономическите стимули. Безработицата в страната се повиши до 8,4%, кредитирането остава ограничено, а правителството на премиера Дейвид Камерън се опитва да приложи най-строгите бюджетни икономии от годините на Втората световна война.

„Много вероятно е през първото тримесечие на годината да станем свидетели на слаб растеж и така да се разминем с техническата рецесия. Основният въпрос обаче е дали почти нулевият растеж ще продължи и през лятото“, казва Брайън Хилард, икономист на Societe Generale SA в Лондон. „За да сме оптимисти, необходимо е да станем свидетели на ръст на инвестициите“, допълва той.

Спадът при инвестициите заличи 0,5% от БВП за периода. Негативният ефект обаче беше омекотен от нарастването на потреблението, подкрепило икономиката с 0,3%.

През четвъртото тримесечие британският износ е нараснал с 2,3%, като нетната търговия е допринесла за БВП с 0,6%.

На годишна база през четвъртото тримесечие британският БВП е нараснал с 0,7% вместо с 0,8%, каквато беше първоначалната оценка.

Британската икономика е възстановила едва половината от 7-те процента, изгубени по време на рецесията от 2008 г. - 2009 г. По бавно възстановяване сред страните от Г-7 се наблюдава единствено в Япония и Италия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още