IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще вземе мерки срещу хроничния дефицит

Правителството готви съкращаване на публичните разходи, но засега не е ясно с колко

12:24 | 23.02.12 г.
Унгария ще вземе мерки срещу хроничния дефицит

Унгария ще предприеме допълнителни мерки за справянето с хроничния прекомерен дефицит, след като в продължение на няколко години не изпълняваше поставените от европейските власти фискални цели.

Заради неизпълнението на фискалните изисквания вчера Европейската комисия (ЕК) предложи да бъде блокирано изплащането на над 495 млн. евро от кохезионния фонд за Унгария, припомня Ройтерс. Еврокомисарят за регионалното развитие Йоханес Хан заяви по-късно, че е бил обмислян и вариант за спирането на всички евросредства за страната.

Очаква се за 2011 г. Унгария да реализира бюджетен излишък след непопулярните мерки, които правителството на страната взе, сред които повторна национализация на пенсионната система и налагането на най-високия в Европа данък за финансовия сектор.

Въпреки това Еврокомисията не остана удовлетворена с мотива, че това са еднократни мерки. От Брюксел даже прогнозираха догодина отново да се отвори дупка в хазната на Унгария в размер на 3,25% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Правителството в Будапеща вече обеща да свие бюджетния дефицит до 2,5% през тази година. Ако това се случи, дефицитът на Унгария ще бъде най-ниският откакто страната беше приета за член на ЕС.

Още вчера се появиха информации, че премиерът на Унгария Виктор Орбан ще ореже публичните разходи за лекарства, транспорт и някои други харчове. До петък министрите от кабинета трябва да направят своите предложения за редуциране на разходите.

Пълният размер на съкращенията обаче все още не е ясен. Анализатори на Erste Bank в Будапеща изчисляват, че е необходимо съкращаването на публичните разходи с 200 млрд. форинта (924 млн. долара), което се равнява на 0,7% от БВП на страната.

Експерти са категорични, че правителството на Унгария вече е взело предупрежденията на европейските власти за фискалната дисциплина изключително сериозно. Спирането на част от евросредствата за страната в условията на криза и икономическа стагнация е тежък удар за Будапеща и би довело до сериозно оскъпяване на заемните средства за Унгария.

Вчера правителството официално оспори предложението на ЕК за блокирането на плащанията. Според властите в Будапеща то е юридически оспоримо и противоречи на духа на основополагащите текстове, тъй като санкционира предстоящо хипотетично събитие.

Малко след обявяването на предложението на ЕК за икономическите санкции за Унгария обаче се появиха информации, че Испания смята да поиска от Брюксел разрешение бюджетният й дефицит да надхвърли 5 на сто от БВП през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още