IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS с два пъти повече загуба от очакваното

Отписване на гръцки дълг за 1,1 млрд. лири е в основата на загубата от 2 млрд. лири, записана от банката през 2011 г.

11:06 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
RBS с два пъти повече загуба от очакваното

Британската банка Royal Bank of Scotland, в която държавата има значителен дял след операциите по спасяването й, обяви значителна загуба за 2011 година.

Негативният резултат е два пъти по-голям от очакваното, като е подсилен от отписване на гръцки дългове и компенсации на клиенти за неправомерно продадени застраховки, пише Bloomberg.

Нетната загуба на RBS за 2011 година е в размер на 2 млрд. лири, след като година по-рано отрицателният резултат беше 1,1 млрд. лири. Предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха загубата и за 2011 година да е 1,1 млрд. лири.

Заради кризата с дълговете на Гърция финансовата институция е трябвало да отпише активи на стойност 1,1 млрд. лири. Това е свързано със споразуменията за опрощаване на част от задълженията на гръцкото правителство.

Върху резултатите на банката са надежали и разходи в размер на 850 млн. лири, свързани с нередности около застраховки по потребителски кредити. Заради тях финансовата институция е трябвало да изплати компенсации на голям брой клиенти.

От 2008 година насам, когато управлението на банката бе поето от Стивън Хестър, активите на RBS са се свили с над 600 млрд. лири до 1,66 трлн. лири. От работа пък са били освободени над 35 хил. души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още