IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи да се замразят близо 500 млн. евро от кохезионния фонд за Унгария

Спирането на близо 1/3 от евросредствата за страната трябва да я стимулира да намали прекомерния си дефицит, коментира еврокомисарят Оли Рен

14:25 | 22.02.12 г.
<p>
	Според икономическия&nbsp;еврокомисар&nbsp;Оли Рен санкциите ще са стимул за правителството на Унгария да реши фискалните си проблеми.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според икономическия еврокомисар Оли Рен санкциите ще са стимул за правителството на Унгария да реши фискалните си проблеми. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предложи днес да бъдат замразени над 495 млн. евро от кохезионния фонд за Унгария, считано от 1 януари 2013 г., заради прекомерния дефицит на страната, съобщи пресслужбата на комисията.

Сумата представлява 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Унгария и 29% от евросредствата за регионално развитие и околна среда за следващата година.

Унгария стана първата държава в Европейския съюз (ЕС), на която бяха наложени икономически санкции заради прекомерен дефицит след неколкократни предупреждения.

Още в началото на януари от Брюксел предложиха процедурата срещу страната да бъде ускорена, след като еврочиновниците установиха, че Будапеща не е предприела никакви мерки за свиването на бюджетния си дефицит под приемливата за общността граница от 3 на сто.

Препоръката на ЕК е била одобрена от Съвета на ЕС в края на януари, уточняват от пресслужбата на Еврокомисията. Предложението за замразяване на средствата за Унгария пък трябва да се гласува от всички чкленки на ЕС.

Още вчера онлайн изданието EurActive.com съобщи за санкциите срещу Унгария, като се позова на анонимни източници. Страната е разследвана от ЕК и заради спорните реформи на централната банка, които прие миналата година.

Икономическият еврокомисар Оли Рен коментира днес, че спирането на близо една трета от евросредствата от кохезионния фонд за Унгария трябва да подейства като стимул на правителството да провежда по-стабилна фискална политика. „Време е правителството в Будапеща да се задейства преди санкциите да влязат в сила от догодина“, допълни Рен.

Регламентът за кохезионния фонд предвижда частичното спиране на средства за държава-членка на ЕС при наличието на прекомерен дефицит, за свиването на който не са предприети мерки, припомнят от ЕК.

От Брюксел започнаха процедура за прекомерен дефицит срещу Унгария веднага след присъединяването на страната към Еврообщността през 2004 г. През 2005 г. от ЕК установиха, че правителството не е предприело мерки за нормализирането на дупката в хазната и поставиха срок за изпълнение на препоръката 2008-2009 г.

Заради кризата обаче в средата на 2009 г. Еврокомисията отново отложи крайния срок за вкарването на унгарския дефицит в 3-процентната граница и написа нови препоръки към Будапеща.

От ЕК изчисляват, че за 2011 г. се очаква Унгария да отчете бюджетен излишък в размер на 3,5%. Комисията обаче посочва, че това се дължи на еднократни мерки на стойност 10% от БВП на страната. Без тях Будапеща е щяла да реализира дефицит от 6 на сто, а в момента се отчита и влошаване на структурната бюджетна позиция, посочват от ЕК.

Брюксел очаква излишъкът от 2011 г. да се трансформира отново в дефицит. Именно тази прогноза стои в основата на решението за замразяване на част от евросредствата за Унгария.

ЕК е имала намерение да замрази всички европейски средства за Унгария, съобщи еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан, цитиран от БТА. Той уточни, че тази крайна мярка е избегната, за да може
санкцията да бъде пропорционална на нарушението.

Някои от средствата по Кохезионния фонд са изгубени безвъзвратно, а други могат да бъдат възстановени, посочи Хан. Той добави, че разплащанията по изпълнените проекти няма да бъдат засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още