IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ се подготвя за затваряне на ликвидните шлюзове

Членове на управителния съвет на банката се надяват вторият аукцион за 3-годишни кредити за банките да се окаже и последен

19:00 | 21.02.12 г. 3
ЕЦБ се подготвя за затваряне на ликвидните шлюзове

На първия аукцион ЕЦБ предостави 492 млрд. долара, а очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, е сумата на втория да бъде най-малко същата, като прогнозите на някои достигат до 1 трлн. евро.

Първият аукцион се отрази положително на пазарите, понижавайки напрежението, като разходите за финансиране на Италия и Испания намаляха значително, част от междубанковия пазар бе възстановен, а фондовите пазари се изстреляха нагоре.

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман обаче предупреди, че „прекалено щедрото“ предлагане на ликвидност може да създаде стимули за риск в банките, което би могло впоследствие да генерира бъдещи инфлационни рискове.

Управителят на финландската централна банка Ерки Лииканен също се притеснява за обилното осигуряване на ликвидност, водещо до бъдещи проблеми. Той заяви, че ЕЦБ трябва да помисли за това как да намали извънредните мерки.

Според Джон Фицджералд от базирания в Дъблин Институт за обществени проучвания по-нататъшно дългосрочно финансиране от ЕЦБ след февруари може да не бъде нужно. „След като Испания и Италия получат необходимото им рефинансиране, което трябвада стане до март, необходимостта от операцията по дългосрочното рефинансиране може да изчезне“, твърди Фицджералд, който е и член на управителния съвет на Ирландската централна банка.

„ЕЦБ ще може да си поеме дъх на облекчение. Изглежда механизмът бе достатъчен за обрат на пазарите и рискът от срив в системата днес е по-малък“, добави той.

Някои представители на ЕЦБ смятат, че банките трябва сега да удвоят усилията си за привличане на капитал подобно на италианската банка UniCredit, че помощта на ЕЦБ ще спомогне за създаването на банки-зомби, зависими от подкрепата ѝ, както и че междубанковият пазар все още не функционира на пълни обороти.

„Ако наводните пазара с евтино рефинансиране, тогава тези притеснения достигат точка, където спирате пазара от работа, защото никой няма да заема от друга банка при х%, ако може да заема от ЕЦБ при у%“, заяви високопоставен банкер от водеща банка в световен мащаб.

ЕЦБ очаква и правителствата да поемат отговорността за банки, които са твърде слаби, за да бъдат подпомагани с допълнителна ликвидност, и смята, че държавата трябва да се намеси, ако след изтичане на 3-те години съответните кредитни институции не успеят да изплатят заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Печатниците са единственото, временно спасение за фалиралия икономически модел на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
значи да чакаме следващия пик на Кризата след 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
.... както корабокрушенец утолява жаждата с морска вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още