IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли Гърция нужда от трети спасителен пакет?

Втората спасителна програма, по подобие на първата, само печели време, но не решава проблемите, пише Time

19:12 | 21.02.12 г. 2
Ще има ли Гърция нужда от трети спасителен пакет?

На фона на свиващата се икономика изпълнението на целите за размера на дълга и бюджетния дефицит ще става все по-трудно, отбелязва изданието. Икономическите реформи, които стоят в сърцето на спасителната програма, всъщност унищожават всякакви шансове въпросната програма наистина да реши дълговата криза.

Освен това кога досега гръцките политици са удържали на думата си и са осъществили обещаните реформи? Антонис Самарас, лидерът на партия "Нова демокрация", който най-вероятно ще стане премиер след изборите през април, вече повдигна въпроса за предоговаряне на условията, поставени пред Гърция от кредиторите на страната.

„Доверието“ към гръцките политици е толкова голямо, че еврозоната реши да поддържа постоянна мисия в Атина, която ще наблюдава осъществяването на реформите в страната, отбелязва изданието. Но дали и това е достатъчно добра мярка и гаранция? Вероятно не, посочва изданието.

Всички опити за реформи в Гърция ще се сблъскват с общественото недоволство. Като се има предвид и престоящото преструктуриране на дълга, вероятно страната няма да може известно време да се финансира сама, което още повече ще поставя икономиката под натиск. И така се стига до перспективата за трета спасителна програма, въпреки че първите две вече надвишават размера на гръцкия БВП.

Казано простичко, гръцката криза не е приключила с приемането на икономическата програма и спасителното финансиране.

Такова е мнението и на много експерти. Икономисти, анкетирани от Guardian например, силно се съмняват, че втората спасителна програма е истинското решение на проблема.

Майкъл Хюсън от CMC Markets например посочва, че Гърция преди всички трябва „наново да построи икономиката си“. „Програмата може да "купи" още малко време, но остава въпросът дали всички посочени мерки ще бъдат изпълнени“, коментира той.

Сони Капур от Re-Define е категоричен, ще Гърция ще има нужда от още един спасителен пакет. „Оптимистичните резултати от аритметичната гимнастика на „тройката“ едва ли ще се осъществят“, коментира той. Капур пояснява, че механизмът, по който централните банки ще се включат в споразумението, изглежда твърде сложен и би бил източник на бъдещи недоразумения и несъгласия. „Освен това ситуацията в Гърция щеше да изглежда много по-добра, ако преструктурирането на дълга беше излязло на дневен ред още през 2010 г.“, коментира Капур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Гърция е един класически балон на съвременната финансова философия, надуване чрез заеми и след това следва в повечето случаи фалит и разграбване на каквото има там, в случая усилията на цяла европа ги спасиха от фалита, но тъпите Гърци вместо да го осъзнаят и да се стегнат те искат още и още и да живеят вечно на чужд гръб. Това е втория парадокс на съвременната икономика веднъж като се научи някой на мързел, няма отучване, те и западните общества са такива мързеливи като изключим тези на немско говорещите и скандинавците които може да ги причислим към същата група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sa60o0
преди 12 години
ако Кейнс беше жив нямаше да повярва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още