IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете най-големия си бюджетен излишък от 4 години

Засега британският финансов министър не се поддава на натиска на опозицията да насърчи икономическия растеж чрез фискални облекчения

17:44 | 21.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският министър на финансите Джордж Озбърн.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър на финансите Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

През януари Великобритания отчете най-големия си бюджетен излишък от 4 години, съобщава Bloomberg.

Приходите за периода надхвърлят разходите с 7,75 млрд. британски лири в сравнение с излишък от 5,2 млрд. лири година по-рано, разкриват данни на Кралския статистически институт. Средната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg беше за излишък от 6,3 млрд. лири. Януари традиционно е месецът в който се събират най-много данъци.

Засега британският министър на финансите Джордж Озбърн не се поддава на натиска на опозицията да насърчи икономическия растеж като облекчи фискалната дисциплина.

На 13 февруари Moody’s Investors Service понижи перспективата пред британския „ААА“ рейтинг до негативна, обосновавайки се с вероятността, че „по-нестабилната макроикономическа среда ще попречи на правителството в Лондон да обърне негативната тенденция на нарастване на дълговата тежест през следващите години“.

„Ако еврозоната не се разпадне и световната икономика не изпадне отново в рецесия, вероятността правителството да запази фискалната си политика е доста висока“, казва Рос Уолкър, икономист на Royal Bank of Scotland Group в Лондон. „Има смисъл да се опитат да запазят първокласния си кредитен рейтинг, както и доверието на пазарите в британските облигации“.

През първите 10 месеца на фискалната година, бюджетният дефицит на страната се е свил до 93,5 млрд. лири, от 109,1 млрд. лири година по-рано. Приходите на правителството за периода са нараснали с 4,7%, докато разходите са се увеличили с 1,6%.

Резултатите предполагат, че за фискалната година която приключва в края на март, британският дефицитът може да се окаже под прогнозираните от Office for Budget Responsibility (OBR) през ноември 127 млрд. лири.

Това може да позволи на Озбърн да предостави насърчаващи растежа данъчни стимули, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Правителствени данни, които ще бъдат публикувани на 24 февруари се очаква да потвърдят, че през четвъртото тримесечие на миналата година британската икономика се е свила с 0,2%. Такава е средната прогноза на 36 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Институтът за финансови изследвания (IFS) прогнозира, че през 2012 г. британската икономика ще нарасне с едва 0,3% - по-малко от половината на прогнозираните от OBR 0,7%.

Озбърн ще представи новия си бюджет на 21 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още