IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви икономически санкции за Унгария

Това ще е първата държава от ЕС, засегната от новите икономически санкции на общността при прекомерен дефицит

14:05 | 21.02.12 г. 6
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс</p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) готви обявяването на предложение за спиране на част от регионалното финансиране за Унгария заради прекомерен дефицит, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Утре от Брюксел ще предложат официално да се спрат част от кохезионните фондове за Унгария заради неспособността на Будапеща да предприеме ефективни действия "за ограничаване на прекомерния дефицит".

Така Унгария ще стане първата държава, засегната от новите икономически санкции на ЕС при висок дефицит, отбелязва изданието.

Мярката ще започне да действа от 1 януари 2013 г., съобщават анонимни източници. Засега говорители на Еврокомисията отказват официален коментар.

Още миналия месец икономическият еврокомисар Оли Рен каза, че Унгария е единствената държава с прекомерен дефицит в „сивия списък“ на ЕК. Той предупреди, че е вероятно част от кохезионните фондове за страната да бъдат блокирани, ако Будапеща не предприеме мерки за овладяването на дупката в хазната.

Тогава Амадеу Алтафаж, говорител на Еврокомисията по икономическите въпроси, коментира, че европейското законодателство позволява частично или пълно спиране на регионалните средства за следващата година (в този случай 2013 г.). Той не спомена конкретни числа, но подчерта, че според законодателството на ЕС санкцията да бъде "пропорционална".

Алфатаж припомни, че след влизането в сила на шестте закона за повече прозрачност и дисциплина при публичните финанси в държавите-членки на общността Брюксел разполага с по-широк обхват от санкции за страните, които нарушават правилата, заложени в пакта за стабилност и растеж.

В края на миналата година премиерът на Унгария Виктор Орбан поиска да сключи предпазно споразумение с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) като един вид застраховка срещу „възможни трудности с бъдещото финансиране“. Oще преди това обаче страната силно обтегна отношенията си с фонда, тъй като Будапеща отхвърли категорично призивите за приемане на икономически мерки за овладяване на дефицита.

Освен това Унгария е разследвана от ЕК, след като Будапеща прие спорните реформи на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
пазарна икономика и свободен пазар има само в мечтите на глупците които в *** се оказаха доста - ето ви един материал да видите как работи свободния пазар на Световната банка (банда) и нейният брат МВФ - http://***.skeptically.org/wto/id6.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
aikmana
преди 12 години
Май унгарците са ни много по-симпатични от гърците? А проблемът не е ли същия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Нищо, че сме в пазарна икономика и свободен пазар, на тези банки трябва да им се сложат юзди. +++ за коментара на all_trader2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
++++++++ Надявам се повече хора да осъзнаят това all_trader2. Браво за коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
реформите не са спорни а са съвсем точни ....нашата централна банка също е под влиение на световната финансова мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
Проблемът на ЕС-МВФ е че унгарският премиер е погнал частната централна банка на Унгария и иска да я национализира а така ще отнеме силата на банкстърите да дават пари срещу лихва на унгарското правителство знаейки това печално известната по света тройка СБ-МВФ-ЕС която работи в полза на финансовата мафия иска да острани унгарският премиер !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още