IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки професор: Атина върви по грешен път

Приетите от правителството реформи са закъснели с години, твърди професорът по социология от Атинския университет Георгиос Плиос

15:10 | 18.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гръцки професор: Атина върви по грешен път

„Гърция няма да излезе от кризата по начина, по който сега върви. Гърците няма да спрат да протестират“. Това е прогнозата на професора по социология от Атинския университет Георгиос Плиос, която той направи в интервю за предаването "Събота 150" на БНР. Според него приетите от правителството реформи са закъснели с години.

„Политиците в Гърция и не могат, и не искат да извадят страната от тази ситуация. Не искат, защото политиците са част от една върхушка, която използва държавата за собствен интерес. И заради това и не могат“, заяви Плиос.

Той е категоричен, че от началото на кризата в Гърция не е направено нищо за  преодоляването й, но веднага добави: „Въпреки това са направени много неща – намаляват се заплатите, намаляват се пенсиите, поставят се нови такси, а старите се повишават. Сметката се прехвърля на трудещите се и на пенсионерите, т.е. на обикновените граждани, а богатите не плащат нищо“.

Плиос добави също, че ако има истинска реформа в държавната администрация, това ще засегне нечии интереси.

Според режисьора Ангелос Панагу отговорността за положението в страната трябва да е споделена. „Опасна грешка е да бъдат обвинявани единствено партиите и политическата система и да бъде подценявана отговорността на обществото“, смята той. Панагу е категоричен, че мерките за икономии трябва да бъдат приети.

Изходът е труден и не зависи само от гърците. Ако не бъдат взети централни решения от Европа, следващото десетилетие ще е мъчително. Гърция само с един вид план "Маршал" може да бъде спасена, смята Панагу.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Чак когато в Европа - Гърция или в някоя от нагорещените точки на ЕЗ дойдат на власт националистите ..тези ще се уплашат.Иначе ще продължават да падгряват и да търсят варианти , освет това със икономиите те допълнително ускоряват процеса..Да са живи и здрави и Тъпоглави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Нищо не зависи от гърците , всичко зависи от Марио Драги ..ако той каже може кризата да свърши аламинут ! Гърция не е едно изключение , тя най прозрачния вариант на политиката дълговете. Просто Гърция изкристализира , а Запада е цъфнал , защото иска да *** суровини на свръхобороти..Германия ..концерните са жадни за евтина суровина и имат пазар в Тамбукистан - при другите задлъжняващи европейци.Това е проблема - някой трябва да спре Меркел , да и отреже квитанциите и ЕЦБ да зачисти дълговете за сметка на обезценка на валутата си. Само тогава потока от суровини , ще му се понижи дебита на входа на икономиката и цените на суровините и те ще паднат. Еврото не случайно скача с цената на петрола и с цената на разни метали , включително и на златото - което е олицетворение на страха и цената му измерва неговата величина. Страха се произвежда от политиката на повишаване на дълговете , без изгледи за икономически растеж. В Европа дълговете растат и не остаряват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
"...Изходът е труден и не зависи само от гърците. Ако не бъдат взети централни решения от Европа, следващото десетилетие ще е мъчително. Гърция само с един вид план "Маршал" може да бъде спасена, смята Панагу..."От каква война излиза Гърция, та се нуждае от план "Маршал"? Или просто от управление на непочтени, крадливи и некадърни държавници? И откъде ще дойдат нови, почтени и по-малко крадливи държавници, които да проведат необходимите реформи и да съдействат за изпълнението на този нов план "Маршал"? Тая работа аз просто не я виждам. Хич не е случайно, че периодично Гърция идва до състояние на държавен фалит, от който шепа безскрупулни типове стават още по-богати. Няма причина и сега да не е същото. А народът ще отнесе юка, както си му е редът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още