IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел и Монти са убедени в скорошно решение за Гърция

Канцлерът не отпътува за Рим заради оставката на Вулф, но проведе телефонен разговор с италианския премиер

18:03 | 17.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Меркел и Монти са убедени в скорошно решение за Гърция

По официални данни на Рим Италия и Германия са „убедени“, че на срещата на Еврогрупата в понеделник ще се стигне до решение за отпускането на нови помощи за Гърция. Това е резултатът от телеконферентна връзка между германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Марио Монти и гръцкия им колега Лукас Пападимос, предаде AFP.

“Тримата участници са заявили, че са убедени, че в понеделник ще се стигне до единно положително решение“.

Канцлерът отказа планираното посещение в Рим, след като по-рано днес федералният президент Крисиан Вулф подаде оставка. Конферентната връзка се е състояла по предложение на Монти. Посещение в Рим ще има във възможно най-кратък срок, като канцлерът „има грижата да намери най-скорошна свободна дата“, заяви правителственият говорител на Меркел Щефан Зайберт. 

В понеделник финансовите министри от еврозоната ще обсъждат спасителната програма и „подстригването“ на гръцкия дълг. Те ще трябва да проверят и са налице предпоставки за отпускането на следващия пакет от 130 млрд. евро.

Както пише германското списание Spiegel, мнозинството от европейските финансови министри обаче вече са настроени за провал на срещата в понеделник. Преди всичко Германия се противопоставя на твърде прибързано отпускане на помощи заради все още високите държавни задължения, пише Spiegel.

Отворени остават поне още няколко важни въпроса, по които вероятно ще се работи до понеделник, твърди и говорител на германското финансово министерство. Трябва да бъде установено със сигурност, че „можем да приемем програма с с необходимия обем, продължителност и устойчивост“.

В момента било още рано да се твърди дали ще има положително решение. Говорителят обаче отрича, че вече има планове за реакция при евентуален фалит на Гърция. „Работим по въпроса да стабилизираме в дългосрочен план страната. Работим по това всеки ден от 2010 г. насам“.

Spiegel цитира близък до правителството източник, според когото в понеделник като алтернатива на споразумението за нова помощ може да бъде дискутиран и варианта за фалит на Гърция и излизането и от еврозоната.  Френският министър-председател Франсоа Фийон отхвърли спекулациите за обявяването на банкрут на Гърция като "напълно безотговорно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
EЦБ сега ще им купи половината книги и ще държи лихвата висока да излезе пак на профит - 50 милиарда ги врътват ей така въздушно.Пък после следват питания - "Кога ще свърши кризата ?" ..Ами като цъфнат налъмите на пролет е отговора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не мисля така , ще им упростят много за да прокарат идеята че Гърция е едно изключение , а тя всъщност е правилото.Можеха да посъпят почтенно и ЕЦБ да плати всички дългови книги , а еврото да се обезцени.Тогава в Европа би могло да има растеж на исономиките , добра заетост на трудоспособното население и хората да са по спокойни за бъдещето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Шмеркел е цел играч :D Нищо нема да им опростят на Гърция ама ще ги накарат да смъкнат стандарта по-нисък и от Българския там ще стане. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още