IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Има съществен напредък в преговорите за гръцкия спасителен пакет

Председателят на Еврогрупата е убеден, че тя ще успее да вземе всички необходими решения на заседанието си на 20 февруари

22:51 | 15.02.12 г. 2
Жан-Клод Юнкер: Има съществен напредък в преговорите за гръцкия спасителен пакет

Гърция е осъществивила „съществен напредък“ в убеждаването на държавите от еврозоната, че приема условията за втория спасителен пакет, но преди понеделник едва ли ще има окончателно решение по въпроса, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от ВВС.

Според Юнкер е необходима още работа, за да бъде засилен контролът върху начина, по който Гърция ще осъществи мерките за строги икономии.

В съобщение на председателя на Еврогрупата след видеоконферентния разговор на министрите от еврозоната, се посочва, че в рамките на едно денонощие е бил постигнат съществен напредък.

„Първо, ние получихме силни гаранции, осигурени от лидерите на двете партии в гръцкото коалиционно правителство. Второ, тройката завърши и представи анализите си за устойчивостта на гръцкия публичен дълг. Трето, по-нататъшната техническа работа между Гърция и тройката доведе до конкретизиране на изискваните допълнителни мерки за консолидация на стойност 325 млн. евро и съставянето на подробен списък с по-важните действия заедно с краен срок за реализирането им", се посочва в документа.

"Необходимо е допълнително обсъждане за специфичните механизми за засилване на контрола върху реализирането на програмата и за уверение, че на обслужването на дълга се придава първостепенно значение“, пише още там.

Юнкер добавя, че е убеден, че Еврогрупата ще успее да вземе всички необходими решения на 20 февруари.

Гърция се надява да договори втори спасителен финансов пакет с Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 130 млрд. евро, за да е в състояние да продължи да обслужва дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Една напред и две назад... Тангото в еврозоната се върти с пълна сила. А тангото е дълъг танц и накрая някой може да припадне :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
блажени са вярващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още